insyaAllah. bersama kita berkongsi ilmu ;)

Tuesday, May 10, 2022

RAYA : Memberi Untuk Menerima

Bismillah walhamdulillah. 

Bila kita dah bekerjaya, dan ada dah duit sikit ni, kita akan perasan bahawa seronok memberi tu lebih dirasa berbanding seronoknya menerima. 

Saya selalu ingatkan diri sendiri, bukan setakat kanak² jugak kena dirai - orang tua pun ada hak untuk merasa dihargai. Sebenarnya bukan nilai sangat pun, cuma ingatan tu buat kita disayangi. 

Bila kita bagi duit kat orang dewasa ni. Kita bagi dia extra - untuk dia memberi semula. 

Itu kepuasan sebenar. 

Dia mungkin dah cukup belanja, dah ada allocate untuk sekian². Untuk anak² maybe diorang expect untuk terima daripada kita, tapi orang dewasa unexpected benda tu. 

Unexpected, spontaneous tu buat memori jadi lebih thrilled. 

Moga boleh bantu sedikit sebanyak, mungkin sekadar isi minyak, atau bayar tol. Atau dia boleh bagi semula kat orang lain yang lebih memerlukan. 

Yang penting kita dah dapat 'bahagian' kita, yang Allah dah janji.

Moga dipermudahkan urusan belaka, rezeki & umur yang diberkati insyaAllah. 

Tuesday, May 3, 2022

RAYA : Selamat Hurry Raya

Bismillah walhamdulillah. 

Setelah lama kita beriman dengan kalendar kuda yang decide bila kita raya setiap tahun (yang ikut kiraan hisab), kali ni Allah bagi kita raya awal pulak bila nampak anak bulan (ruqyah). 

Fuhh kelam kabut semua orang nak siapkan kelengkapan beraya. 

Sebenarnya inilah raya dalam memori kita pun, mak² berperang di dapur, ayah² sibuk bakar lemang, tukar langsir - dengan budak² seronok esoknya dah takyah puasa. 

Daripada selamat hari raya, ia bertukar jadi huru-hara kita 'selamatkan hari raya'. 

Di sebalik kemeriahan Syawal, jangan lupa isikan sama dengan kerinduan kita dengan Ramadan yang telah berlalu. 

Boleh jadi ia bakal Ramadan terakhir sebahagian kita. 

Moga Allah ampunkan dosa kesilapan kita. 

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. 

Maafkan saya, doakan saya. 

Wednesday, April 6, 2022

KISAH SURAU TIDAK MESRA KANAK-KANAK

Bismillah walhamdulillah. 

Lama dah tak disini, ini pun tak bercadang nak bertandang ke mari cuma rasanya kalau letak di FB lebih mendatangkan banyak mudarat berbanding manfaat.

Ok bulan puasa pertama di fasa peralihan endemik, so masjid surau dah dibuka luas semula untuk tarawih. 

Dah 2022, semua orang masing² nak meraikan nak maju nak jadi lagi bagus, tapi malangnya ada lagi yang memilih nak kekal @$)#*"+*! menyusahkan orang. 

Saya bawak anak-anak solat sekali, dengan harapan biarlah hati diorang terikat di sini nanti - walaupun dah 2 tahun dipenjara budak² takleh masuk (tapi mall, restoran semua boleh huhu).

Masa isyak, memang rasa seronok. Sebab memang ramai anak² di saf belakang, memeriahkan surau - Alhamdulillah. Tapi ntah orang tua mana takde masa lepas gemilang, lepas solat pergi marah, lain kali takyah datang - katanya. 

Saya tak dengar clear sangat sebab ada jauh, tapi sipi-sipi macam tu lah. 

Hasilnya tarbiyah pakcik tua, separuh budak hilang. Samaada balik rumah, ataupun pergi main kat taman. Nak buat apa duduk masjid kalau kena marah. 

Saya kesian sebab budak² KAFA yang kenal anak saya tadi tu dah takde, maybe dia ajak anak saya join tapi saya tak bagi ke mana². Jadi macam tak syok la. 

Tapi Alhamdulillah bertahanlah jugak sampai 8, yang si adik dah boring sangat, daripada duk diam dia baling kopiah, kacau abang dia semayang. Saya takut kang pakcik tua tu muncul balik, baik saya bawak balik je lah anak-anak ni. Bukan takut dia marah sangat, cuma takut saya yang tak tahan sabar pergi marah dia balik. 

Geram. Rasa nak bawak pergi masjid UIA tengok macamana riuhnya dengan budak². Tapi orang tetap boleh solat, boleh mengaji, boleh baring dengan tenteram. 

Ini rumah Allah, bukan rumah kita. So tak boleh la nak suka² hati halau orang. .

Ingatkan situ je lah pengalaman buruk malan tu. Tapi rupanya ada lagi. 

Masa nak balik, ada pakcik (pakcik lagi, surau ni takde orang muda kot, sebab asyik kena sound je agaknya mana nak lekat) tengah atur kuih untuk moreh. 

Anak² dah excited nak, sebab daripada awal datang dia dah sebut nak makan kuih, makan bubur la apa la (pengaruh Upin Ipin). Saya bersangka baik, cakap la kat anak, gi lah ambik. Mintak dengan pakcik tu. 

Anak saya pergi ambik, pakcik sound. Ini makanan untuk orang sembahyang! Masa tu saya dah turun tangga nak ambik selipar. Tapi anak panggil, Abi Abi. Saya naik balik, saya cakap kenapa ni? Saya jeling, oo kuih. Ada la dalam 4-5 bijik sebekas. 

Dia ulang balik, orang tak habis solat lagi, mana boleh ambik? 

Saya dah panas. Saya cakap kat anak, takpalah pergilah hantar balik. Ini dia punya, bukan yang surau bukan duit orang derma. 

Sebenarnya saya boleh faham kalau dia cakap elok² kat anak, takleh ambik lagi sebab orang tengah witir. Tapi kali ni ambik je lah, bagi muka kat budak. 

Tapi dah nak buat macamana, dia memilih jadi keras. 

Sepanjang balik tu anak tanya, pakcik tu marah dia ke? Saya diam - saya pesan kat anak², dalam hidup ni kita kena bersedia nak bertemu dengan orang² yang jahil (tak tahu), dengan orang² yang jahat (tak baik). Tapi jangan sesekali kita jadi sama macam dia. 

Untuk AJK/petugas masjid, saya pun tak tahulah apa benda yang complicated sangat. Dengan budak ni, Nabi sendiri pun rai je. Akal dia bukan cukup lagi. Dengan budak² yang bising kat masjid, nak datang semata sebab nak makan ni lah akan ada imam, mufti, ulama' untuk bimbing kita masa depan nanti. 

Memang lumrah dia lah budak². Kita nak expect apa? Takkan nak expect dia bukak Quran mengulang hafalan pulak masa orang tengah sembahyang. 

Untuk ingatan saya sendiri masa depan jugak - jangan jadi orang tua yang bodoh. 

Friday, February 4, 2022

Cuti Raya Cina is JKC 2022

Bismillah walhamdulillah. 

1) Ada cuti panjang kali ni, jadi cepat² arrange cuti. Tips nak elak jammed, balik kampung awal, balik bandar semula lewat (atau awal jugak). Jammed highway ni lagi teruk daripada jammed jalan biasa, sebab kalau jalan biasa, at least kita tahu sebab dia samaada sebab traffic light, ada accident or tengah baiki jalan. Kalau highway, takde apa pun boleh jammed jugak - sebab kereta banyak sangat. 

2) Sebelum balik tu pun memang dah 'book' mak abah siap-siap hahaha. Sebab diorang busy. Jadi kita inform, bagitahu nak buat apa, nak gi mana. So kalau mak abah boleh ejas, kira boleh join sekali, Kalau tak, gi bawak adik-adik je lah. 

3) Awal-awal rasa macam down jugak sikit, sebab Angah sekeluarga ada masyaqqah pulak last minit (dia hok paling semangat), so dengan Acik sekali takleh balik. Tapi Alhamdulillah, Allah Maha Baik - akhirnya Angah Acik dang balik sama. 

4) Sampai rumah, terkunci pulak hahaha baru nak buat suprise sebab Mak dengan Uda ada persiapan program. Abang pulak gi ambik Anjang kat asrama. Malam tu Adik ajak anak-anak saudara habiskan bunga api dan main lilin. 

5) Pagi esok, Along dengan Alang sekeluarga, bawak Abang Anjang Adik gi mandi sungai. Niatnya nak makan pagi tapi nak buat macamana kita hanya merancang hahaha jadilah makan tengahari tepi sungai. Kemah kena sewa, Alang jadi imam sembahyang Jumaat masjid berdekatan. 

6) Balik petang tu kami main badminton, punyalah banyak stok raket kat rumah tak tahu mari duane. Uda pulak jual bola dia fuhh memang rasa macam stor sukan la jadinya. Icad bangga dah boleh bawak basikal Poksu hahaha. 

7) Malam tu ada persiapan ada program esok. Ada VIP nak turun. Mula-mula kita turun tempat lapah daging untuk kenduri, tapi dah ramai sangat orang. Gi kat tempat pacak bendera, takde orang lagi. Last sekali gi balora setup tempat. Tolong susun² kerusi. 

8) Esok program, datang dengar taujihad sikit, makan sikit kacau kacau. Hahahaha. Umi dengan Anjang tak jumpa kereta pulak dah. Lepas tu terus lacorr ke Dungun nak gi ambik Kakak, sementara tunggu gi main pantai, beli kepok lekor, dan discuss dengan partner branch. 

9) Bas kakak rosak tengah jalan huhu jadi sampai lagi lambat daripada jadual. Plan asal lepas ambik Kakak nak balik ikut Paka singgah rumah Cekde, tapi itulah nak buat guane. Malam tu cover dengan tengok Venom 2 dengan Uda Abang. 

10) Harini nak gi 'Sunway' Tranung katanya hahaha. Tapi gitulah, kalau bukan sebab bak buat anak-anak seronok rasanya tak gi jugak kot. Angah Acik join the show masa kat sini. Direct daripada KL.

11) Tempat ni boleh kata overstatement jugaklah. Claim patuh syariah tapi molek² ada hok puan pun mari mandi tempat laki hmm. Kolam hok puang kosong indoor je padahal. Masuk pun boleh tahan mahal, dewasa & kanak² sama harga. Tempat (macam pondok gitu) kena bayar lain. Dah kalau tak bayar takde port pulak nak bentang tikar apa benda la. 

12)  Ala balik singgah rumah Mokcik (adik Mak), fuhhh sedap molek mee sup Allahu. Mokcik bawak gi lawat kebun viral dia hahaha. Rumah Mokvcik ni makanan dok habis sokmo sebab anak menantu cucu dia duk dekat² jadi memang akan mari jalan sokmo. 

13) Malam tu Mak dah siap perap ayam, packing bekal makan untuk JKC esok. 

14) Bergerak daripada rumah, nak target di destinasi sebelum tengahari sebab nak pantai dia. Tapi macam biasa banyak drama pulak pagi² hahaha. Baju dalam kotak mask, tikar tertinggal aduh macam². 

15) Abah Mak gi ambik Ateh, so lengkaplah belaka 10 beradik. Alhamdulillah. 

16) Makanan lunch pulak lambat sampai huhu, tak tahu la apa cerita tukang masak sebab memang daripada gerak lagi dah bagitahu hmm. Ingatkan drama dah habis, rupanya pondok tempat duduk tu kena booking awal pulak dah hahaha. Dan dan je padahal tu tempat awam. Situ ada badut IT. 

17) Terus gerak homestay, takdelah besar mana tapi laman dia selesa. Dan paling penting ada pool sama. Setup nak bakar sate & BBQ.

18) Solat, buat resolusi sikit, terus aktiviti belah kek, makan-makan, sembang-sembang sampai tengah malam. Niat nak tengok movie terbantut sebab masing-masing dah penat. Sebab lupa bawak projektor pun ada jugak sebenarnya hahaha. 

19) Malam tu yang perempuan tidur dalam bilik, yang lelaki bergelimpangan kat ruang tamu. Ada peristiwa misteri berlaku malam tu tapi eloklah dirahsiakan bagi menjaga keharmonian kita huhu. 

20) Pagi esok makan lagi, mandi kolam lagi, dan siap² nak gi rumah Moksu pulak. Poksu nampak dah makin sihat Alhamdulillah. 

21) Daripada situ, Along terus balik sebab KL sebab Kaklong ada kerja nak submit takut esok takdan jammed teruk ke apa. Angah Ateh Acik gi Pantai Serandu dulu, Alang terus direct balik Besut, Uda dengan Abang follow tak muat kereta. Mak Abah Kakak Anjang pulak terus balik rumah. 

22) InsyaAllah, moga ada kesempatan lagi untuk next JKC pulak.

Ya Allah himpunkanlah kami semua nanti di syurgaMu sama. 

...




Sunday, November 14, 2021

PESTA PILIHANRAYA

Bismillah walhamdulillah. 

1) Masa aku menulis ni baru sahaja diumumkan akan ada pilihanraya akibat daripada daripada ada beberapa anggota legislatif lompat parti. 

2) Aku rasa selagi mana takde akta dibuat untuk banteras benda gini, sampai bila² pun rakyat bawah akan tanggung susah sebab bodoh orang atas. 

3) Tapi itulah, masa A jadi kerajaan - dia tak buat pun undang² pasal lompat parti ni, sebab masa tu dia ada duit asa kuasa, orang akan lompat masuk parti dia. B bising macam gila kena buat undang² segera, kita dah terdesak blabla. Bila dah jatuh, B naik. B senyap, A pulak duk menjerit meraban pungpang². Dia sebenarnya takde political will je sebab dia. 

4) Bongok. 

5) Tapi itulah nak buat macamana, pilihanraya dah diumumkan. Tapi tipikal kita macam biasa sama-sama ego tak sedar diri, duk bertanding ramai² sama kahkah. Lantaklah apa nak jadi ye dok? 

6) Covid bukan dah reda mana pun, kes ada. Bilangan orang mati setiap hari pun masih ada. Cuma kita rasa - kononnya kita dah menang, so Covid celah mana nak risau buat apa? Ayuh hidup macam biasaaa. 

7) Bila ada pilihnraya, confirm ada jentera turun. Ada perang bendera, poster, banner. Akan ada program diatur, untuk menjalankan kempen. Ziarah pasar² tempat tumpuan ramai contohnya. 

8) Tapi itulah, jentera datang daripada seluruh pelusuk negara. Risiko berkali ganda kalau ada jangkitan, nak trace pun jadi payah. 

9) Harapnya semua dipermudahkan, dan dijauhkan daripada segala bala bencana, benda² tak elok. 

10) Moga Allah bagi pemimpin yang baik untuk kita, yang jaga kebajikan kita, yang mempertahankan kepentingan kita & bantu mudahkan urusan² kita untuk berjaya bukan sahaja di dunia, malah juga di akhirat sana. 

Semoga bermanfaat. 

Saturday, September 11, 2021

Tentang Syiar dan Izzah

Saya ada pengalaman ke Jogja untuk program pertukaran pelajar zaman Mahasiswa dulu. Universiti saya ada joint-venture dengan UMY (Univ Muhammadiyah Yogjakarta) & UII (Univ Islam Indonesia).

Antara perkara yang masih saya ingat sampai sekarang, adalah bagaimana pengamalan agama yang ditunjuk-tunjuk dengan berani. 

Misalnya, salah seorang rakan kami tidak bertudung, namun bila masuk waktu solat antara yang terawal menyarung kain sembahyang (dalam beg kecik yang comel), dan ikut kami berjemaah di balai kegiatan siswa (macam bilik untuk persatuan pelajar). 

Mulanya saya jadi terkejut jugak, sebab di UIA biasanya kita tidak sembahyang bersama-sama (beza jantina) di tempat terbuka sebegitu. Kalau di surau/masjid itu biasalah. 

Jadi lama-lama, berdua pun (lelaki perempuan) biasa je solat di hujung bilik sementara yang dah solat pulak boleh teruskan discuss hujung belah sebelah lagi. 

Hal ini terjadi semula sewaktu kunjungan balas mereka ke universiti saya. Pensyarah yang jadi guru penasihat kami ada buat makan-makan sikit di rumahnya, jadi saya ditugaskan mengiringi dosen mereka untuk ke sana. 

Masuk sahaja waktu Maghrib, kalau amalan biasa kita di Malaysia, tetamu akan ditunjukkan bilik untuk solat kan? Yang lelaki mungkin bersolat di ruang tamu terbuka, manakala yang perempuan pulak biasanya solat di bilik. 

Tetapi hari itu, isteri Pak dosen selamba sahaja hamparkan sejadah di belakang kami, ikut kami bersolat bersama. Sampaikan isteri pensyarah saya pulak yang terkocoh-kocoh tak tahu nak buat apa, sembahyang di saf sebelahnya atau naik ke bilik untuk solat sahaja. 

Peristiwa ini mengingatkan saya bahawa solat ni sebenarnya syiar kita, dan bila mende yang jadi syiar memang kena molek tunjuk/tonjol kat orang. 

Sebab tu masjid kena buat betul² kat tengah² bandar, bukan terperosok kat hujung². Jangan pulak jadi macam musolla di shopping mall yang biasa terperuk jauh kat basement sekali dengan parking. Kita nak gi sembahyang pun rasa malas. Rosak teruk bila terikut sangat dengan acuan luar. 

Jadi bila kita solat di rumah, solatlah di tempat paling luasa di rumah. Biar orang tahu kita sedang solat. TV kena slowkan dulu, yang bercakap kena tunggu. Bila kita solat di bilik, satu dah tak boleh solat sekali, dan malang sekali ia tak jadi syiar kita dah. 

Nabi ajar, yang wajib ni kena tunjuk untuk ajak, yang sunat tu yang kena sorok biar jadi rahsia kita. 

Kita pulak terbalik, yang wajib ni disorok² yang sunat tu pulak yang ditunjuk². 

Solat adalah syiar, dan kegagalan daripadanya akan sebabkan hilanglah izzah kita. 

Semoga bermanfaat. 



Thursday, July 15, 2021

HIDUP BERPRINSIP

Bismillah walhamdulillah. 

Ada satu quote sedap dalam satu buku aku baca lama dulu - "kalau hidup sendiri pun tanpa pendirian, lalu kau hidup punya apa?" Dalam buku tu penulis tekankan kepentingan untuk berani berpendirian, yang mungkin berbeza dengan pendapat ramai namun disandarkan kepada alasan yang kuat & relevan dengan keadaan. 

Malang bagi kita bilamana kita takut untuk berpendirian sendiri, hanya ikut di bawah pendapat orang semata, sedangkan kita adalah pembuat keputusan terbesar untuk diri sendiri, kita yang tahu apa yang terbaik untuk kita - malah kita juga yang menanggung apa jua akibatnya. 

Kalaulah tidak berpendirian kerana kurangya ilmu - maka mencari ilmu adalah jawapannya. Kalaulah tidak berpendirian kerana hormat - maka sampaikan dengan beradab adalah penyelesaiannya. 

Pendirian atau prinsip - adalah hak mutlak diri kita. Dan pengabaian kepada hak tersebut adalah satu yang merugikan kita.

Kalaulah untuk berpendirian sendiri pun tak berani - ingatlah bahawa dalam kubur nantipun kita tetap sendiri. 

Dengan ilmu, dengan iman, hiduplah atas pendirian. 

Wallahua'lam. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...