insyaAllah. bersama kita berkongsi ilmu ;)

Sunday, November 14, 2021

PESTA PILIHANRAYA

Bismillah walhamdulillah. 

1) Masa aku menulis ni baru sahaja diumumkan akan ada pilihanraya akibat daripada daripada ada beberapa anggota legislatif lompat parti. 

2) Aku rasa selagi mana takde akta dibuat untuk banteras benda gini, sampai bila² pun rakyat bawah akan tanggung susah sebab bodoh orang atas. 

3) Tapi itulah, masa A jadi kerajaan - dia tak buat pun undang² pasal lompat parti ni, sebab masa tu dia ada duit asa kuasa, orang akan lompat masuk parti dia. B bising macam gila kena buat undang² segera, kita dah terdesak blabla. Bila dah jatuh, B naik. B senyap, A pulak duk menjerit meraban pungpang². Dia sebenarnya takde political will je sebab dia. 

4) Bongok. 

5) Tapi itulah nak buat macamana, pilihanraya dah diumumkan. Tapi tipikal kita macam biasa sama-sama ego tak sedar diri, duk bertanding ramai² sama kahkah. Lantaklah apa nak jadi ye dok? 

6) Covid bukan dah reda mana pun, kes ada. Bilangan orang mati setiap hari pun masih ada. Cuma kita rasa - kononnya kita dah menang, so Covid celah mana nak risau buat apa? Ayuh hidup macam biasaaa. 

7) Bila ada pilihnraya, confirm ada jentera turun. Ada perang bendera, poster, banner. Akan ada program diatur, untuk menjalankan kempen. Ziarah pasar² tempat tumpuan ramai contohnya. 

8) Tapi itulah, jentera datang daripada seluruh pelusuk negara. Risiko berkali ganda kalau ada jangkitan, nak trace pun jadi payah. 

9) Harapnya semua dipermudahkan, dan dijauhkan daripada segala bala bencana, benda² tak elok. 

10) Moga Allah bagi pemimpin yang baik untuk kita, yang jaga kebajikan kita, yang mempertahankan kepentingan kita & bantu mudahkan urusan² kita untuk berjaya bukan sahaja di dunia, malah juga di akhirat sana. 

Semoga bermanfaat. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...