insyaAllah. bersama kita berkongsi ilmu ;)

Monday, May 21, 2018

Takdir tidak SILAP

Bismillah walhamdulillah.

Harini dah masuk hari ke 5 puasa, dan hari  13 keputusan PRU14 diumumkan. Masih tak boleh move on sepenuhnya sebab aku ni jenis setia haha. Tapi alhamdulillah, satu-satu hikmah Allah tunjukkan kenapa Abah perlu kalah walaupun tipis dengan 46 undi sahaja baru ni. Untuk makluman, Abah diberikan kepercayaan untuk mewakili PAS di N25 Bukit Besi, kawasan yang dikatakan merupakan kubu UMNO/BN negeri Terengganu. Tak pernah menang sejak era reformasi dulu. Tu pun menang 78 undi haha.

Kalah tipis - dalam keadaan cula B tidak turun mengundi, undi rosak/ragu yang tinggi sebenarnya menggambarkan keadaan yang boleh sangat nak menang, cuma Allah taknak bagi, sebab Dia nak bagitahu kita masih belum layak menang. Kenapa belum layak? Sebab persediaan kita untuk mengisi seandainya kemenangan tu menjadi takdir masih tidak teratur. Dalam keadaaan kalah ni pun, ada sebilangan juak ahli yang duduk berimpit. Ni baru kalah, kalau menang taktahu la macamana. 

Tambahan kerajaan BN Terengganu jatuh, lagilah banyak jawatan lantikan politik yang perlu diisi. Exco kerajaan negeri tak payah kiralah, ada GLC, ahli Majlis daerah, JSR (macam JKKK versi UMNO). Tu belum masuk, lantikan AJK Masjid, pensyarah IPT milik kerajaan negeri (TATI, IQ, Imtiaz dll), pelbagai Yayasan (YIT, YPKT, dll), dan agensi milik kerajaan negeri (Muzium, Perpustakaan dll). Nampak tak punyalah banyak ghanimah negeri bertuah ni?

Ada bagusnya kalah DUN, menang negeri sebab kita boleh nampak sendiri siapa yang betul-betul berjuang, dan siapa yang nakkan jawatan. Huhuhu.

Ini masa ahli PAS Terengganu seluruhnya bermuhasabah, apa sebenarnya agenda sebenar perjuangan kita?

Moga Allah redha.
hanya seorang perantau yang memantau. 


Wednesday, March 28, 2018

Buat Macam Juara.

Bismillah walhamdulillah.
 
Aku tulis post aku kali ni, lepas je aku balik Zohor kat surau belakang, sebelum tu siap tidur konon Qailullah di saat aku tengah puasa. Kohkoh. Bapak riak kan? (walaupun viewer tak seberapa hahaha). Aku tulis untuk diri aku sendiri, dan untuk waris-waris aku (atau sesiapa yang boleh dapat manfaat, ambil pengajaran) dan harapnya boleh tolong bila aku dah takde nanti insyaAllah.

Aku nak kongsi sikit, KITA ADALAH APA YANG KITA RASA.

Kita rasa kita sakit? Kita boleh jadi sakit.
Kita rasa kita pandai? Kita boleh jadi pandai.
Kita rasa kita fasih? Kita boleh jadi fasih.

Sifirnya ; kita rasa kita A, kita boleh jadi A.
Kenapa 'boleh jadi' sebab ada barrier yang boleh jadi antara apa yang kita rasa, dengan apa yang kita jadi.

which is - BUAT.

Contohnya,

Kita rasa kita bijak, kita boleh je jadi bijak betul-betul. cumanya : kita kena buat lah apa yang orang bijak buat. Kena rajin membaca, kena banyak tanya orang, kena try buat sendiri. Kena ada latih tubi. dan lastly, kita tak payah 'rasa' dah kita bijak. Sebab kita memang dah bijak.

Clients (anakguam) selalu anggap aku berjaya. Katanya di usia semuda ni aku dah boleh run own legal firm. tak masuk pujian lagi bila ada client yang rajin, jenis nak follow bila ada submission. memang aku buat court tu macam pentas bertanding debat la. so berkicap la abang bagi haha.

tapi sebab aku tahu aku ni macamana, aku langsung tak rasa aku berjaya. so kadangkala aku moody, rasa down tak bersebab. mentaliti ini yang sepatutnya aku rasa aku kena ubah.

aku kena fikir yang aku ni berjaya.
sebab dengan fikir aku berjaya, aku 'mesti' bertindak macam orang berjaya - which is bukan macam aku buat kadang-kadang.

Peguam yang berjaya, lepas habis court, lepak sekejap buat syarat, (untuk marketing, update cerita dengan kawan-kawan), terus balik office, setelkan mende lain pulak. Aku esok ada kes, 1-2 hari sebelum tu baru aku mula nak buat hahaha. tak berjaya langsung. orang berjaya prepare hujahan, siap masuk library baca journal blabal, aku kat ofis siap cabut baju depan meja jumpa 2-3 kes lexis nexis, kira on dah. huhu.

Jom buat macam apa yang kita nak jadi guys.
Walaupun kita tak 'physically' jadi pun lagi, tapi dengan 'mentally' jadi tu insyaAllah akan jadi move besar untuk kita real jadi sometime soon.

InsyaAllah.

sebab tu ada tagline membesarkan bagaikan juara kan?


Izzat Ghazali.
yang asyik
busy tak buat apa-apa.

Sunday, March 25, 2018

Belong dan cerita masuk sekolah

Bismillah walhamdulillah.
(post ini berjaya ditulis sampai habis bila handphone aku rusukkiri rembat pergi school dia)

Masuk hari ini, dah masuk lebih kurang 3 bulan Belong masuk sekolah PASTI. Dalam sela masa tu, boleh bilang dengan jari berapa kali yang bangun tidurnya tak dihiasi dengan bunga silat sebelum hantar ke depan pintu PASTI. Itu tak termasuk sesi mogok acah-acah kerah kejung tak bergerak.

Banyak style dan research dah aku dan rusukkiri kaji dan implement untuk tengok keberkesanan kaedah cadangan tersebut, ini termasuklah masuk tidur awal, bed time stories, buat rumah gelap gelugup, mandi-sikat rambut-pakai bedak sebelum tidur, bagi anak penat, sumbat makanan banyak-banyak, suap ubat tidur dan lain-lain.

Walaupun tidak dapat dinafikan, ada di antara kaedah tersebut bolehlah dikatakan berjaya, namun efficiency terhadap sesuatu kaedah tersebut adalah tidak persis, tidak konsisten. Ia juga kadang-kadang memerlukan kombinasi 2-3 kaedah yang mencetuskan variasi kaedah baru dan menghasilkan varian yang mencapah dan pelbagai.

Menurut dapatan kajian kami, corak tidur anak tidak tetap ini adalah tidak baik, namun tidaklah perlu dibimbangkan sangat oleh ibu bapa. Hal ini adalah kerana pola tidur ini akan berubah dengan sendiri apabila komposisi badan sudah mulai stabil bermula usia 7 tahun. Jadi aku dan rusukkiri membuat keputusan untuk baiklah kita enjoy the moment daripada gelabah tak tentu pasal.

Namun masalah timbul apabila Belong bersekolah yang memerlukan beliau hadir mengikut waktu yang ditetapkan. Aku tiada bangkangan terhadap budaya mengambil nama budak yang lambat datang ke sekolah bila sekolah rendah, ataupun memberikan hadiah kepada mereka yang datang awal kerana kapasiti usia 7 tahun anak-anak untuk memahami adanya peraturan, ganjaran dan hukuman.

Cumanya, untuk mengasak berkenaan ketetapan itu dan ini seawal usia 4 tahun, pada aku akan mencipta satu lagi robot dalam sistem kehidupan kita. Kebebasan untuk membuat pilihan, dengan pengetahuan terhadap risk/interest yang akan diperoleh, adalah kunci kepada kreativiti manusia. Malanglah apabila, ibubapa yang masih berdegil menyuakan anak masuk ke gerigi pintu hanya kerana Taska/Tadika menetapkan perlu hadir dalam tempoh itu.

Aku sangat percaya kepada peranan innerself terhadap apa yang kita produce. Jadi adalah amat penting untuk memastikan mood baik (positive vibe) membuah ranum tanpa stress di permulaan hari. Apatah lagi dalam Islam juga dititikberatkan berkenaan dengan stage usia yang digelar 'mumayyiz' iaitu usia yang mana yang baik dan buruk itu dapat dibezakan. Kita tahu, namun manusiawi kita tidak menerima lantaran merasa tidak adil anak kecil diberikan kelepasan sementelah kita diikat ketat dengan undang-undang.

Solusinya yang aku buat untuk Belong (dan boleh improvise untuk Bengah) :-

1) tidur awal. semua kena tidur. dan kalau nak buat mende lain, tunggu lepas anak-anak tidur. Mende lain tu contohnya marking paper, kau jangan nak fikir kelaut sangat. susu kena lengkap, bau badan kena wangi, cadar kena kebas, bantal kena tepuk.

2) handphone luar bilik. masuk bilik kena tinggal hp kat luar. anak-anak sekarang advance lain macam, Belong siap pernah pesan aku nanti Abi main, kumpul point sebab dia nak unlock stage lain. fuuuuuuuuh.

3) bercakap/bercerita/berinteraksi dengan anak-anak. cerita apa yang dia dah buat, apa yang dia akan buat esok. cerita kisah nabi. cerita dongeng. cerita rakyat. cerita kedai kopi tiada hakim tiada saksi.

4) di penghujung cerita, baca doa ramai-ramai. zikir-zikir sikit. baca surah ke. aku suka sebab Belong sekarang dah boleh ikut 3 Qul, so dia akan marah bila aku cakap pelan. dia jerit - tuattlaa Abi. 
5) hilangkan deria mata dan telinga. kena gelap, dan lepas habis point 3&4 - tiada suara dibenarkan dah. tidur. kalau anak nak main lagi, kau kena buat tidur. rusukkiri pernah kena cakar tangan, kena lompat atas perut dan kena tepuk tangan di muka sebagai rekod. samaada kau kena tahan sampai pagi esok, ataupun kau kena tidur sambil menangis.

dan yang paling penting, masa kau bangun. biarkan dia tidur lagi. Apa kau ingat budak tu macam kau ke tidur 5-6 dah cukup? dia kena 7-8 jam untuk pemulihan, tumbesaran. kalau boleh, bagi dia chance bangun sendiri, sebab bila dia terbangun sendiri daripada tidur, ia menandakan batery dia sudah full direcharge. Kang kalau kau paksa bangun, sebab nanti cikgu tadika marah, batery tak full, kau jugak susah!

kenapa tidur anak 1-6 tahun sangat penting? sebab tidur adalah masa untuk dia reset balik sistem dia. dan jangan sama sekali bandingkan konon masa kecil dulu kita lagi teruk kena sebat dengan bapak sebab nak kejut tidur. kau jangan nak menipu laa, bapak kau hayun tali pinggang masa kau umur 15 tahun, bukan range umur 4-6 tahun.

dan selalunya, before gerak ke school dia, kalau roti lalu aku beli roti. dalam kereta aku koman-koman mesti ada Skittles, untuk bagi sebijik seorang bagi dia boost sikit nak menghadapi hari yang mencabar di sekolah. nak berhadapan dengan cikgu, kawan-kawan, buku-buku dan mainan yang kawan-kawan seledup pergi sekolah.

Gitulah anak-anak. moga membesar menjadi saham syurga Abi Umi. sebab Abi Umi sedar, kalau ikut amal baik Abi Umi, nak cover dosa maksiat sendiri pun sesak nafas.


abi.
yang power (sebab umi. dan anak-anak.)













Wednesday, December 13, 2017

Penjara untuk yang Beriman

Bismillah walhamdulillah.


Kalau ikutkan hati, rasa tak sabar-sabar pulak nak tinggalkan dunia yang penuh pancaroba ni. Tapi mengenangkan dosa menggunung tinggi, dengan amalan yang tak seberapa, hutang-hutang yang masih bertimbun - Allahurabbi.

Menjadi seorang yang kekal teguh dengan apa yang betul, dalam keadaan yang lain mula meninggalkan kepercayaan yang sama atas nama keringanan, keperluan, desakan hidup dan lain-lain - membuatkan kita jadi ghuraba' akhir zaman. Yang sudahnya berhempas pulas, hanya untuk meneruskan hidup.

Ia sebuah penjara, kerana wujudnya peraturan yang ketat, dan rutin yang mencengkam. Lengkap dengan pengawasan warden yang tegas, persekitaran yang menguji. Hidup dengan selesa merupakan sesuatu yang diimpi.

Kerana ia sebuah penjara.

Dan kebebasan sebenar nanti adalah bila mana - kita melangkah ke syurga. insyaAllah, kita jumpa di sana! Dunia yang dirasa kebebasan sebenar, tidak langsung berharga sekalipun sebelah sayap nyamuk. 

Tabahlah sekalian para jiwa yang dipenjara, kerana penantian ini bakal berakhir : sudah tidak lama lagi! insyaAllah.

Wednesday, December 6, 2017

Hidup Bersusah Payah

Bismillah walhamdulillah.

Allah bagi kau susah hari ini,
Sebab Dia nak suruh kau beringat, apa yang kau rasa hari ini, saat kau senang nanti.

Jadi, barulah syukur tu bernilai.
Dan senang kau tu bermanfaat.

Ingat tu!

- Kompleks Mahkamah Jalan Duta

Wednesday, November 1, 2017

Kenyangkah Makan Kawan?

Bismillah walhamdulillah.

Makanan adalah keperluan untuk hidup. Mungkin tidak sepenting air, tanpa makanan manusia hanya boleh bertahan sekitar 1-2 minggu sebelum organ dalaman gagal berfungsi seoptimumnya bagi meneruskan kelangsungan hidup. Disebabkan itu, Islam membenarkan manusia untuk makan apa yang sebenarnya tidak halal bagi penganutnya - dalam keadaan darurat - kerana menjaga nyawa adalah salah satu daripada maqasid syariah. 



Bagaimanapun, kebenaran untuk makan manusia lain adalah tidak termasuk dalam makanan yang dibenarkan meskipun keadaan darurat. Malangnya makan manusia lain seakan sudah menjadi norma yang sebati dengan kebiasaan kebanyakan kita. Disebabkan jurang dengan orang luar circle, tidak berada dalam capaian pemangsa, makan kawan adalah lebih mudah kerana kebanyakan kita off guard dalam keadaan kita selesa dengan persekitaran kita. 

Masalah kepada extrovert macam aku ialah mudah rasa selesa dengan orang. Dan disebabkan keselesaan itu, kita treat kawan yang baru kenal 1 minggu macam kawan yang dah kita kenal 1 tahun. Kesannya, kelompok pemakan kawan ini akan menyasarkan golongan yang easy-go sebegini untuk melunaskan nafsunya makan kawan. Berbeza dengan khalayak introvert : pemangsa nak cecah degree kawan tu pun boleh cecah tahun. Compare dengan extrovert yang lebih exposed (sebab nak sebarkan pengaruh, tambah lingkungan kenalan), introvert lebih sheltered.

Persoalan terbesar adalah - kenyang sangat ke makan kawan ni? 


Izzat Ghazali.
puyuh masak lemak. 

2/11/17 10.19am
Perpustakaan Awam Negeri Perak
Jalan Raja DiHilir. 

Friday, October 20, 2017

Karnival Usahawan Desa (KUD 2017)

Bismillah walhamdulillah.

Saat cerita ini ditulis, aku baru sahaja pulang daripada KUD'17 @ PWTC - sebab mak aku ada bukak booth kat sana. Semenjak umur aku 14 tahun, yakni 14 tahun lepas : aku dah belajar terima hakikat yang mak abah aku dah 'bekerja sendiri', terma yang aku mula-mula dengar zaman nak kena isi borang pinjaman buku teks dulu-dulu yang pada akal budak aku bermaksud mak ayah diorang takde kerja, so kadang-kadang ambil upah mesin rumput, atau buat nasik lemak hantar ke kedai-kedai. Dan qadar Allah menetapkan - mak & abah dah termasuk dalam klik 'bekerja sendiri'.

Aku adalah orang yang antara yang terkesan, kalaupun bukan yang paling - pada perubahan sosio-ekonomi keluarga. Bila mana abah antara kakitangan yang diberhentikan dek kerana kegagalan syarikat meneroka sumber bahan mentah baru. Berada di sektor pembalakan sebuah negeri yang rata-rata dihantui dengan operasi haram yang segelintirnya dipayungi pihak berwajib, lebih membuatkan suratan ini semakin tidak dapat dielak. Namun, apalah sangat budak umur 14 tahun faham pasal semua benda ni. Kan?

Bila abah berhenti, dengan sedikit pampasan dan duit simpanan - mak abah setup satu business bakery. Mula-mula bermula dengan kek, kemudian bertambah dengan roti, coklat dan terkini produk frozen. Dan sejak daripada hari itu, dimensi usahawan mula terasa dekat dengan diri. Mak abah rajin join program latihan, kursus, seminar dan segala macam mak nenek lagi anjuran Mara, Jabatan Pertanian, Ketengah, dan macam-macam lagi. Dan secara tidak langsung, bila ada je program-program yang kebetulan kena dengan timing sekolah cuti, mesti aku kena pergi. Jadinya, kefahaman usahawan tu dah diasak semenjak awal remaja lagi dalam diri.

Bukan setakat tu je, bila dah join usahawan ni. Part paling syok ialah pergi meniaga di karnival, ekspo, yang di-initiate bagi membantu para usahawan mengenengahkan, mempromosi, memasarkan produk-produk mereka. Usahawan juga tentunya akan mengambil kesempatan ini untuk meluaskan jaringan mereka bagi meneroka kerjasama baru yang memberikan manfaat yang lebih bagi mereka. Ia juga membuka peluang kepada para peruncit untuk memilih dan menilai bahan untuk didagangkan di premis mereka. 

Berada dalam kelompok ini, aku sangat yakin, andainya pihak berwajib betul-betul memainkan peranan, kita tidak lagi perlukan produk import dalam memenuhi keperluan penduduk. Contoh mudah, industri bantal. Tidak kurang ada 5 usahawan yang mengusahakan pembuatan bantal, yang secara relatif menawarkan harga lebih murah (kerana mereka tanam pokok kekabu sendiri, dan jahit bantal sendiri), bahan mentah neutral dan dengan kualiti barang yang tidak dapat disamakan dengan bantal buatan kilang sebagaimana pasaran sekarang. Tapi - bila ditanya : bisnes mereka yang prospeknya melangit hanya cukup-cukup untuk tanggung mereka sekeluarga makan. Itu belum cerita lagi, perihal makanan seperti sos, kicap.

Harapnya, pengajuran KUD saban tahun ini, bukanlah sekadar smoke screen, kononnya pihak berwajib sudah membuat sesuatu bagi menghulurkan tangan buat sekalian para usahawan. Buat hati yang mencemuh, ketahuilah padang ini tidak sama rata. Dengan bantuan geran bernilai jutaan, kuasa pasaran, tender kerajaan kepada produk-produk kilang yang kebanyakan daripada luar - cuba bayangkan ; macamana usahawan boleh masuk mencelah?

Moga Allah redhai.


Izzat Ghazali
anak usahawan desa. 

1.54 am
21/10/17
office NAIZ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...