insyaAllah. bersama kita berkongsi ilmu ;)

Monday, June 4, 2018

Ramadhan 2018

Bismillah walhamdulillah.

Ada macam-macam cerita berkenaan puasa kali ni, so rasa rugi jugak sekadar lalu dan lupa tanpa kita (baca : aku) ambik pengajaran tentang apa yang dah berlaku supaya kebodohan yang sama tak berulang di masa akan datang.

1) Puasa kali ni masing-masing tak boleh nak move-on dengan PRU.
Bagi yang menang masih sibuk duduk jual muka, lobi itu ini nak suruh lekat nama kat mana-mana lantikan. Kerajaan baru pulak tengah sibuk apa nak buat dengan rumah yang pertama kali dihuni yang khabarnya dah rosak teruk akibat kegilaan penghuni lama. Sebagai pemilik baru, mestilah jadi tanggungjawab untuk baiki apa yang punah, betulkan apa yang rosak, ganti apa yang dah takda. Cumanya, bagi aku - tak perlulah kot kita duk sebar cerita pemilik lama dulu pakai toilet duduk tapi flush rosak kat jiran sebelah. Ataupun, pemilik lama takde dapur pun untuk masak, selama ni makan bungkus. Well, bagi aku (yang tak reti ni) : mentaliti pembangkang sesuailah kalau kita nak mulut besar bagitahu orang semua menda. Sebab sesuai dengan position kerajaan, orang dah tahu dah kau berkuasa atas semua mende. So buat yang terbaik, melalui undang-undang dan tentunya berlandaskan agama. 

2) Aktiviti kebajikan yang rancak, tapi ramai yang mengelak.
Masalah paling besar kepada gerakan kebajikan dunia selain daripada dana, adalah kekurangan penggerak. Sebab itu, sukarelawan untuk aktiviti sebegini akan dipromosi selalu, sebab memang takde orang yang boleh commit selalu. Isu dia bukan sebab  tak selalu, isu dia sebab tak pernah. At least kalau sekali datang tunjuk muka is good enough kalau lepas tu kau nak pakai alasan sibuk. Kalau katakanlah tak boleh go hari kerja, kita buat jugak hari cuti, tapi muka kau tetap takdak. Huhu. Biasalah, kita bukan organisasi kaya - kau turun sekali kau dapat 100. Kalau betul ada offer, patah kaki pun orang merangkak datang kan? Tapi sebab kerja khidmat kepada masyarakat ni susah, penat bukan boleh minum air pulak tu, dahlah takde TV tayang muka kau pikul beras kan? Sebab tu sampai sekarang, Charity Event mesti jemput artis, sebab nak coverage so baru budak-budak ni keluar daripada sarang tunjuk muka. Takpelah insyaAllah, dengan 2-3 kerat yang istiqamah lagi, aku mintak sangat, moga Allah bagi kelapangan untuk aku pergi. Sebab looking down is the best way to see how high Allah had hold you. Daripada situ terbit syukur, dan harapnya dengan syukur tu boleh bawak aku lebih dekat Dia. 

3) Kerja yang banyak, dan dada yang sesak. 
Aku tak masuk ofis langsung bermula daripada penamaan calon, sampailah kepada pengumuman keputusan, dan kemudian ada tugasan pulak itu-ini untuk Terengganu. Alhamdulillah pengalaman yang baik untuk aku walaupun sumpah penat. Masalah pulak, bila kerja ofis tak terbuat. Kat sini buat aku jadi dilema. Aku minat untuk terus mendalami usaha mengisi kemenangan, namun aku sedar yang dengan jadi peguam lagi sedap aku boleh bantu orang. Dan barang makin in, tapi takde yang out. Aduhh. Aku azam awal nak bertapa sebenarnya sepanjang puasa ni, duduk je diam-diam dalam ofis susun balik satu-satu. Tapi pulak, bila aku perasan item 2 tu takde sambutan aku jadi tak sedap jugak. Bodohlah aku tak isi Ramadan dengan benda bagus yang tak selalu diganda sebanyak tempoh waktu in kan? So dada jadi sesak. Orang datang office, orang call, orang ajak jumpa, bukan nak mudahkan masalah kau, makin tambah. Hahaha. Sebab tu zaman belajar dulu, lawyer ni kena kental, sebab memang tugas kau kena fikirkan masalah orang.

 Ok setakat ini itu dulu, sebab aku nak prepare affidavit sikit ni ada orang nak datang sign karang. Allahu.

Semoga kita sentiasa dalam kasih sayang Allah.

.izzatghazali
.orang puasa tapi tak terisi mana



melawat orang sakit

pusat penjumlahan undi

takwim ramadhan

preparation

iftor tepi pantai

Monday, May 21, 2018

Takdir tidak SILAP

Bismillah walhamdulillah.

Harini dah masuk hari ke 5 puasa, dan hari  13 keputusan PRU14 diumumkan. Masih tak boleh move on sepenuhnya sebab aku ni jenis setia haha. Tapi alhamdulillah, satu-satu hikmah Allah tunjukkan kenapa Abah perlu kalah walaupun tipis dengan 46 undi sahaja baru ni. Untuk makluman, Abah diberikan kepercayaan untuk mewakili PAS di N25 Bukit Besi, kawasan yang dikatakan merupakan kubu UMNO/BN negeri Terengganu. Tak pernah menang sejak era reformasi dulu. Tu pun menang 78 undi haha.

Kalah tipis - dalam keadaan cula B tidak turun mengundi, undi rosak/ragu yang tinggi sebenarnya menggambarkan keadaan yang boleh sangat nak menang, cuma Allah taknak bagi, sebab Dia nak bagitahu kita masih belum layak menang. Kenapa belum layak? Sebab persediaan kita untuk mengisi seandainya kemenangan tu menjadi takdir masih tidak teratur. Dalam keadaaan kalah ni pun, ada sebilangan juak ahli yang duduk berimpit. Ni baru kalah, kalau menang taktahu la macamana. 

Tambahan kerajaan BN Terengganu jatuh, lagilah banyak jawatan lantikan politik yang perlu diisi. Exco kerajaan negeri tak payah kiralah, ada GLC, ahli Majlis daerah, JSR (macam JKKK versi UMNO). Tu belum masuk, lantikan AJK Masjid, pensyarah IPT milik kerajaan negeri (TATI, IQ, Imtiaz dll), pelbagai Yayasan (YIT, YPKT, dll), dan agensi milik kerajaan negeri (Muzium, Perpustakaan dll). Nampak tak punyalah banyak ghanimah negeri bertuah ni?

Ada bagusnya kalah DUN, menang negeri sebab kita boleh nampak sendiri siapa yang betul-betul berjuang, dan siapa yang nakkan jawatan. Huhuhu.

Ini masa ahli PAS Terengganu seluruhnya bermuhasabah, apa sebenarnya agenda sebenar perjuangan kita?

Moga Allah redha.
hanya seorang perantau yang memantau. 


Wednesday, March 28, 2018

Buat Macam Juara.

Bismillah walhamdulillah.
 
Aku tulis post aku kali ni, lepas je aku balik Zohor kat surau belakang, sebelum tu siap tidur konon Qailullah di saat aku tengah puasa. Kohkoh. Bapak riak kan? (walaupun viewer tak seberapa hahaha). Aku tulis untuk diri aku sendiri, dan untuk waris-waris aku (atau sesiapa yang boleh dapat manfaat, ambil pengajaran) dan harapnya boleh tolong bila aku dah takde nanti insyaAllah.

Aku nak kongsi sikit, KITA ADALAH APA YANG KITA RASA.

Kita rasa kita sakit? Kita boleh jadi sakit.
Kita rasa kita pandai? Kita boleh jadi pandai.
Kita rasa kita fasih? Kita boleh jadi fasih.

Sifirnya ; kita rasa kita A, kita boleh jadi A.
Kenapa 'boleh jadi' sebab ada barrier yang boleh jadi antara apa yang kita rasa, dengan apa yang kita jadi.

which is - BUAT.

Contohnya,

Kita rasa kita bijak, kita boleh je jadi bijak betul-betul. cumanya : kita kena buat lah apa yang orang bijak buat. Kena rajin membaca, kena banyak tanya orang, kena try buat sendiri. Kena ada latih tubi. dan lastly, kita tak payah 'rasa' dah kita bijak. Sebab kita memang dah bijak.

Clients (anakguam) selalu anggap aku berjaya. Katanya di usia semuda ni aku dah boleh run own legal firm. tak masuk pujian lagi bila ada client yang rajin, jenis nak follow bila ada submission. memang aku buat court tu macam pentas bertanding debat la. so berkicap la abang bagi haha.

tapi sebab aku tahu aku ni macamana, aku langsung tak rasa aku berjaya. so kadangkala aku moody, rasa down tak bersebab. mentaliti ini yang sepatutnya aku rasa aku kena ubah.

aku kena fikir yang aku ni berjaya.
sebab dengan fikir aku berjaya, aku 'mesti' bertindak macam orang berjaya - which is bukan macam aku buat kadang-kadang.

Peguam yang berjaya, lepas habis court, lepak sekejap buat syarat, (untuk marketing, update cerita dengan kawan-kawan), terus balik office, setelkan mende lain pulak. Aku esok ada kes, 1-2 hari sebelum tu baru aku mula nak buat hahaha. tak berjaya langsung. orang berjaya prepare hujahan, siap masuk library baca journal blabal, aku kat ofis siap cabut baju depan meja jumpa 2-3 kes lexis nexis, kira on dah. huhu.

Jom buat macam apa yang kita nak jadi guys.
Walaupun kita tak 'physically' jadi pun lagi, tapi dengan 'mentally' jadi tu insyaAllah akan jadi move besar untuk kita real jadi sometime soon.

InsyaAllah.

sebab tu ada tagline membesarkan bagaikan juara kan?


Izzat Ghazali.
yang asyik
busy tak buat apa-apa.

Sunday, March 25, 2018

Belong dan cerita masuk sekolah

Bismillah walhamdulillah.
(post ini berjaya ditulis sampai habis bila handphone aku rusukkiri rembat pergi school dia)

Masuk hari ini, dah masuk lebih kurang 3 bulan Belong masuk sekolah PASTI. Dalam sela masa tu, boleh bilang dengan jari berapa kali yang bangun tidurnya tak dihiasi dengan bunga silat sebelum hantar ke depan pintu PASTI. Itu tak termasuk sesi mogok acah-acah kerah kejung tak bergerak.

Banyak style dan research dah aku dan rusukkiri kaji dan implement untuk tengok keberkesanan kaedah cadangan tersebut, ini termasuklah masuk tidur awal, bed time stories, buat rumah gelap gelugup, mandi-sikat rambut-pakai bedak sebelum tidur, bagi anak penat, sumbat makanan banyak-banyak, suap ubat tidur dan lain-lain.

Walaupun tidak dapat dinafikan, ada di antara kaedah tersebut bolehlah dikatakan berjaya, namun efficiency terhadap sesuatu kaedah tersebut adalah tidak persis, tidak konsisten. Ia juga kadang-kadang memerlukan kombinasi 2-3 kaedah yang mencetuskan variasi kaedah baru dan menghasilkan varian yang mencapah dan pelbagai.

Menurut dapatan kajian kami, corak tidur anak tidak tetap ini adalah tidak baik, namun tidaklah perlu dibimbangkan sangat oleh ibu bapa. Hal ini adalah kerana pola tidur ini akan berubah dengan sendiri apabila komposisi badan sudah mulai stabil bermula usia 7 tahun. Jadi aku dan rusukkiri membuat keputusan untuk baiklah kita enjoy the moment daripada gelabah tak tentu pasal.

Namun masalah timbul apabila Belong bersekolah yang memerlukan beliau hadir mengikut waktu yang ditetapkan. Aku tiada bangkangan terhadap budaya mengambil nama budak yang lambat datang ke sekolah bila sekolah rendah, ataupun memberikan hadiah kepada mereka yang datang awal kerana kapasiti usia 7 tahun anak-anak untuk memahami adanya peraturan, ganjaran dan hukuman.

Cumanya, untuk mengasak berkenaan ketetapan itu dan ini seawal usia 4 tahun, pada aku akan mencipta satu lagi robot dalam sistem kehidupan kita. Kebebasan untuk membuat pilihan, dengan pengetahuan terhadap risk/interest yang akan diperoleh, adalah kunci kepada kreativiti manusia. Malanglah apabila, ibubapa yang masih berdegil menyuakan anak masuk ke gerigi pintu hanya kerana Taska/Tadika menetapkan perlu hadir dalam tempoh itu.

Aku sangat percaya kepada peranan innerself terhadap apa yang kita produce. Jadi adalah amat penting untuk memastikan mood baik (positive vibe) membuah ranum tanpa stress di permulaan hari. Apatah lagi dalam Islam juga dititikberatkan berkenaan dengan stage usia yang digelar 'mumayyiz' iaitu usia yang mana yang baik dan buruk itu dapat dibezakan. Kita tahu, namun manusiawi kita tidak menerima lantaran merasa tidak adil anak kecil diberikan kelepasan sementelah kita diikat ketat dengan undang-undang.

Solusinya yang aku buat untuk Belong (dan boleh improvise untuk Bengah) :-

1) tidur awal. semua kena tidur. dan kalau nak buat mende lain, tunggu lepas anak-anak tidur. Mende lain tu contohnya marking paper, kau jangan nak fikir kelaut sangat. susu kena lengkap, bau badan kena wangi, cadar kena kebas, bantal kena tepuk.

2) handphone luar bilik. masuk bilik kena tinggal hp kat luar. anak-anak sekarang advance lain macam, Belong siap pernah pesan aku nanti Abi main, kumpul point sebab dia nak unlock stage lain. fuuuuuuuuh.

3) bercakap/bercerita/berinteraksi dengan anak-anak. cerita apa yang dia dah buat, apa yang dia akan buat esok. cerita kisah nabi. cerita dongeng. cerita rakyat. cerita kedai kopi tiada hakim tiada saksi.

4) di penghujung cerita, baca doa ramai-ramai. zikir-zikir sikit. baca surah ke. aku suka sebab Belong sekarang dah boleh ikut 3 Qul, so dia akan marah bila aku cakap pelan. dia jerit - tuattlaa Abi. 
5) hilangkan deria mata dan telinga. kena gelap, dan lepas habis point 3&4 - tiada suara dibenarkan dah. tidur. kalau anak nak main lagi, kau kena buat tidur. rusukkiri pernah kena cakar tangan, kena lompat atas perut dan kena tepuk tangan di muka sebagai rekod. samaada kau kena tahan sampai pagi esok, ataupun kau kena tidur sambil menangis.

dan yang paling penting, masa kau bangun. biarkan dia tidur lagi. Apa kau ingat budak tu macam kau ke tidur 5-6 dah cukup? dia kena 7-8 jam untuk pemulihan, tumbesaran. kalau boleh, bagi dia chance bangun sendiri, sebab bila dia terbangun sendiri daripada tidur, ia menandakan batery dia sudah full direcharge. Kang kalau kau paksa bangun, sebab nanti cikgu tadika marah, batery tak full, kau jugak susah!

kenapa tidur anak 1-6 tahun sangat penting? sebab tidur adalah masa untuk dia reset balik sistem dia. dan jangan sama sekali bandingkan konon masa kecil dulu kita lagi teruk kena sebat dengan bapak sebab nak kejut tidur. kau jangan nak menipu laa, bapak kau hayun tali pinggang masa kau umur 15 tahun, bukan range umur 4-6 tahun.

dan selalunya, before gerak ke school dia, kalau roti lalu aku beli roti. dalam kereta aku koman-koman mesti ada Skittles, untuk bagi sebijik seorang bagi dia boost sikit nak menghadapi hari yang mencabar di sekolah. nak berhadapan dengan cikgu, kawan-kawan, buku-buku dan mainan yang kawan-kawan seledup pergi sekolah.

Gitulah anak-anak. moga membesar menjadi saham syurga Abi Umi. sebab Abi Umi sedar, kalau ikut amal baik Abi Umi, nak cover dosa maksiat sendiri pun sesak nafas.


abi.
yang power (sebab umi. dan anak-anak.)













Wednesday, December 13, 2017

Penjara untuk yang Beriman

Bismillah walhamdulillah.


Kalau ikutkan hati, rasa tak sabar-sabar pulak nak tinggalkan dunia yang penuh pancaroba ni. Tapi mengenangkan dosa menggunung tinggi, dengan amalan yang tak seberapa, hutang-hutang yang masih bertimbun - Allahurabbi.

Menjadi seorang yang kekal teguh dengan apa yang betul, dalam keadaan yang lain mula meninggalkan kepercayaan yang sama atas nama keringanan, keperluan, desakan hidup dan lain-lain - membuatkan kita jadi ghuraba' akhir zaman. Yang sudahnya berhempas pulas, hanya untuk meneruskan hidup.

Ia sebuah penjara, kerana wujudnya peraturan yang ketat, dan rutin yang mencengkam. Lengkap dengan pengawasan warden yang tegas, persekitaran yang menguji. Hidup dengan selesa merupakan sesuatu yang diimpi.

Kerana ia sebuah penjara.

Dan kebebasan sebenar nanti adalah bila mana - kita melangkah ke syurga. insyaAllah, kita jumpa di sana! Dunia yang dirasa kebebasan sebenar, tidak langsung berharga sekalipun sebelah sayap nyamuk. 

Tabahlah sekalian para jiwa yang dipenjara, kerana penantian ini bakal berakhir : sudah tidak lama lagi! insyaAllah.

Wednesday, December 6, 2017

Hidup Bersusah Payah

Bismillah walhamdulillah.

Allah bagi kau susah hari ini,
Sebab Dia nak suruh kau beringat, apa yang kau rasa hari ini, saat kau senang nanti.

Jadi, barulah syukur tu bernilai.
Dan senang kau tu bermanfaat.

Ingat tu!

- Kompleks Mahkamah Jalan Duta

Wednesday, November 1, 2017

Kenyangkah Makan Kawan?

Bismillah walhamdulillah.

Makanan adalah keperluan untuk hidup. Mungkin tidak sepenting air, tanpa makanan manusia hanya boleh bertahan sekitar 1-2 minggu sebelum organ dalaman gagal berfungsi seoptimumnya bagi meneruskan kelangsungan hidup. Disebabkan itu, Islam membenarkan manusia untuk makan apa yang sebenarnya tidak halal bagi penganutnya - dalam keadaan darurat - kerana menjaga nyawa adalah salah satu daripada maqasid syariah. 



Bagaimanapun, kebenaran untuk makan manusia lain adalah tidak termasuk dalam makanan yang dibenarkan meskipun keadaan darurat. Malangnya makan manusia lain seakan sudah menjadi norma yang sebati dengan kebiasaan kebanyakan kita. Disebabkan jurang dengan orang luar circle, tidak berada dalam capaian pemangsa, makan kawan adalah lebih mudah kerana kebanyakan kita off guard dalam keadaan kita selesa dengan persekitaran kita. 

Masalah kepada extrovert macam aku ialah mudah rasa selesa dengan orang. Dan disebabkan keselesaan itu, kita treat kawan yang baru kenal 1 minggu macam kawan yang dah kita kenal 1 tahun. Kesannya, kelompok pemakan kawan ini akan menyasarkan golongan yang easy-go sebegini untuk melunaskan nafsunya makan kawan. Berbeza dengan khalayak introvert : pemangsa nak cecah degree kawan tu pun boleh cecah tahun. Compare dengan extrovert yang lebih exposed (sebab nak sebarkan pengaruh, tambah lingkungan kenalan), introvert lebih sheltered.

Persoalan terbesar adalah - kenyang sangat ke makan kawan ni? 


Izzat Ghazali.
puyuh masak lemak. 

2/11/17 10.19am
Perpustakaan Awam Negeri Perak
Jalan Raja DiHilir. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...