insyaAllah. bersama kita berkongsi ilmu ;)

Sunday, November 24, 2019

HORMAT ORANG

Bismillah walhamdulillah.

Baru-baru ini saya ada buat satu kes, dan berurusan dengan peguam lain yang lebih senior yang mewakili pihak lawan. 

Memang dalam setiap keadaan, selain daripada menjaga kepentingan anakguam, peguam-peguam turut kena fikir bagaimana untuk memberikan penyelesaian terbaik kepada pihak-pihak, biarpun tanpa melalui proses mahkamah. Kalau nak tahu prosiding mahkamah biasanya panjang, makan masa, makan duit dan makan mood/tenaga kita. 

Sebagaimana biasa, juniorlah yang kena greet senior lah - yang mana kita pun faham, dan amalkan.

Cuma malangnya kes kali itu, peguam dia memang ikut kepala sendiri. Pihak-pihak dah pun agreed dengan satu proposal penyelesaian - tapi dia pulak yang buat susah. Sebab kalau ikutkan, dah banyak yang pihak saya dan anakguam beralah untuk settlement, you win some - you lose some. tapi dia (peguam) bukan pihak - taknak lose langsung. 

Dipendekkan cerita - sebab dia macam buat bangkai sangat, kita ikut lah formaliti biasa, buat surat hantar. Bagi tempoh, kalau dia taknak, kita maklum kat court nak proceed untuk bicara. Senang. Lagipun sebab saya ni peguam muda yang cetek pengalaman, buat bicara adalah salah satu cara untuk saya improve apa yang kurang. So nak proceed dengan trial pun saya takde masalah. 

Masa last case management, dia hantar budak dia (LA) datang. And bagitahu saya dah setuju untuk settlement. Eh? Saya hairan lah, 1) bila masa kau reply surat aku, or contact aku? 2) kalau dah setuju untuk settlement, terma-terma mana yang kau pakai? yang saya propose ke apa?

so saya inform TP (timbalan pendaftar), persetujuan terhadap terma-terma penyelesaian yang saya cadangkan menerusi surat bertarikh xx masih saya tak terima. Dan bila LA dia inform bos dia instruct untuk settle dengan terms yang dia nak je semua memang saya bengang lah.

saya inform court mintak tangguh sekejap, sebab saya nak bercakap dengan lawyer senior tu jugak. LA dia memang tak tahu apa, memang bukan salah dia pun sebab tu first time dia datang CM untuk kes tu (sebelum ni elok je bos dia), dan katanya bukan file dia buat jugak. 

bila saya call, dia macam baru bangun tidur (pukul 10 dah la gileee) dan inform ikut je lah settlement yang dia nak. Saya cakap lah, kalau nak yang gitu, itu bukan namanya consent judgement, itu dah macam anakguam saya kalah kes. Dia berkeras kata memang anakguam saya salah. Saya kata ni triable issues, sebab tu kalau nak ada keputusan, marilah kita ikut bicara, biar court yang decide. Dia kata dia taknak sebab leceh. Saya dah macam mati akal. Nak je aku sound, kau ni dah praktis berapa tahun ni woi?

Bila dia dah maki-maki aku, aku dah bengang. Aku panggil kau pun elok-elok, dah la aku yang kena call, aku bagi surat kau tak reply, bila nak jumpa kau hantar LA je, shit tak reti respect profesion langsung. sebab orang macam kau ni la habis busuk dunia guaman. Jenis yang buat semua mende ikut kepala sendiri, even client kau nak apa pun kau tak tahu. 

Kesimpulannya, client nak gaduh sama-sama diorang tu standard lah, sebab memang tu masalah diorang pun. Yang kita (lawyers) ni nak bergaduh sekali kenapa? Kita respek lah pihak lawan kita. Sebab dia pun tengah bekerja jugak, sama  macam kau.

Tapi tulah, pilih nak jadi bodoh jugak - nak buat macamana.

Mudahkan kerja orang,
nanti-nanti Allah mudahkan kerja kau.

Izzat Ghazali.
geram sungguh!

Tuesday, September 17, 2019

PENARIK REZEKI

Bismillah walhamdulillah. 

Aku nak cerita pasal benda yang kita semua tahu :
pasal rezeki. 

pertama -
kita kena akui yang setiap orang nak kepada rezeki. 
even dah ada banyak rezeki pun, nak lagi rezeki lain.
dah dapat kerja sedap, tapi tengok member kerja lagi syok,
rasa nak tukar kerja lagi. 
dah ada rumah sebijik, tengok orang ada apartment,
nak tambah apartment pulak.
gitulah kita -
ada hadis sebut, dah dapat segunung emas pun.
nafsu manusia takkan puas, dan akan nak segunung lagi.
(tapi pasal ibadah taknak pulak buat banyak-banyak ye tak huhu)

kedua - 
so sebab kita tahu kita 'perlu'kan rezeki,
bagaimana cara mendapatkannya?
rezeki milik Allah. 
dan Dia boleh bagi kepada siapa yang Dia berkehendak. 
sebab tu kita tengok ada orang usaha pecah kepala pun, 
dapat sikit je. 
ada orang tak buat apa pun, 
tapi rezeki bergolek depan mata.
yang kita buat adalah usaha supaya rezeki datang.
datang ke tak? tu kerja Tuhan. 

ketiga - 
namun, ada perkara yang kita boleh buat untuk 'membuka pintu rezeki',
atau 'menjemput rezeki datang'.

(kau orang boleh rujuk ustaz-ustaz yang lebih alim, aku sekadar memberikan beberapa idea - yang mudah-mudah dan kita boleh sama-sama amal insyaAllah)

ini cara aku :

1) lebihan duit syiling beli barang tu kau kena biasakan tangan kau terus bubuh dalam tabung besi dekat cashier tu, ada yang nak buat masjid, nak bagi kat anak yatim blabla. 
'ni sindiket ni bro!', takyah bimbang tu bukan kerja kau nak siasat. biasanya pekedai yang jujur sebelum dia bagi tabung tu bubuh depan situ, dia akan tanya dulu. lagipun Allah nilai kita ikut apa yang kita niat. 

2) makcik jual kerepek yang biasa tunggu depan bank, depan stesen minyak. biasanya yang bagi barang kat diorang tu ada 'orang', tapi kalau kau jenis ringan mulut, kau tanya la sepatah (dan kadang-kadang harga jual pun tak masuk akal jugak). aku cadang kau bagi duit cash singgit dua, lima ringgit. kau sebut, duit ni untuk makcik. bukan untuk orang yang hantar makcik sini, makcik doakan saya murah rezeki ye. 

- sedikit cerita peribadi, masa tu aku gila sesak bai. sampai catu makan kot. aku gi bank, nak cek kot ada client dah bayar ke apa, ada makcik depan pintu masuk bank. dalam poket ada 5 inggit sekeping, duit singgit ada beberapa keping aku dah lupa. patutnya beli lauk untuk malam ni, tapi aku nekad Ya Allah, aku takde sapa dah nak mengadu ni. aku seluk poket, dalam lipat duit yang paling luar tu aku tarik, buat pejam mata kuatkan hati (sebab dapat yang paling besar dalam tu huhu) hulur kat makcik tu. Aku nak menangis masa sebut, "saya kerja sendiri, makcik tolong doakan saya ye." Dia nak bagi keropok tu, tapi aku taknak sebab RM10 satu. rugilah dia kan. so bila aku masuk bank mintak statement, Alhamdulillah ya Allah, duit dah bertambah (sebab ada orang dah bayar fees). 

3) jaga silaturrahim. aku ni hati tisu sikit. so kesannya, aku tak suka bergaduh dengan orang. kalau kau kenal aku, aku sedaya mungkin akan elak konfront dengan kawan-kawan. sayang weh. kang aku mati, memori yang kau ingat pasal aku bila aku buat jahat dengan kau je. aku taknak. so aku cuba jaga hati orang dalam setiap kata/perbuatan aku. mungkin ada jugak yang terguris, tanpa aku perasan sebab aku ni bukan malaikat lah kan? 

4) call family. semenjak sebulan dua ni aku selalu masa weekend bawak balik hp office (sebab hp office buat plan unlimited call), so aku sengaja kadang call mak (call abah dia nak cakap mende penting je hahaha), kabo la cucu nak cakap, ataupun cakap pasal mende-mende yang takde faedah, pasal adik-adik lain ke, pasal jiran, makanan blablab - padahal aku nak dengar suara dia je. call adik-adik sebab nak ajak membawang pasal yang lain hahaha. sebab aku rasa, kita dah la selalu takde bersama depan mata pun, jadi kenapa tak bersama walau melalui suara? 

5)  dan yang terakhir, buat baik kat anak bini. haritu staf aku perasan, kenapa asyik ikut rusukkiri pergi checkup klinik? aku cakap, antara tujuan aku bukak office sendiri pun sebab aku nak kelapangan masa untuk buat mende yang aku suka. so sekarang bila aku dah dapat masa ni, kenapa pulak aku tak teman dia pergi checkup sekali? aah buang masa. tapi kalau kira macam tu, dia pun buang masa jugak lah kan? bila lagi aku nak sembang-sembang dengan dia, kacau dia, dengar dia cakap-yang-takde-mende? balik kerja, masing-masing dah barai moody, malam dah nak tidur. pagi esok nak gi kerja balik. bini ni, (pengalaman baru 7 tahun kahwin), dia nak ada kita je. (mungkin dah 10 tahun karang dia jadi lain kot hahahaha) 

untuk anak pulak, aku biasanya download satu movie, pasang pendrive cucuk kat tv dan tengok sama-sama. aku perasan kalau Belong (Irsyad) dia boleh tumpu pada cerita kalau kita layan dia. So biasanya lepas makan malam tu hampar tilam depan tv, tengok cerita. dia tak faham sangat sebab cerita english (macam aku faham sangat) tapi aku tembak je lah, asalkan dia dengar aku cerita. Bengah (Irham) dia nak memanjat-manjat, tindih-tindih je. tak faham cerita langsung tu haha. 


Hujung-hujung minggu tu bawak pergi berjalan, sebab diorang boring (malang sungguh la nasib anak bandar ni huhu), pagi nak gi kerja aku hantar, balik kerja aku ambik, maghrib baru kat rumah. so masa dia nak bermain tu limited betul. tu yang rumah dah jadi padang tu. lantaklah nak. nanti korang dah besar, Abi buat rumah serupa istana nanti, tunggu la. pergi berjalan ni tak semestinya gi tempat yang keluar duit pun, selalunya gi taman tempat orang jogging tu, or pergi library, or gi rumah sadara mara, or mandi kolam kat rumah member yang duduk apartment huhu.  

keempat. 
ini sekadar perkongsian aku je. dan tak semestinya betul pun. 
tapi inilah yang terdaya aku amalkan. dan aku kongsikan. 
moga ada saham pahala jugak mengalir buat aku nanti. insyaAllah. 

penutup. 
rezeki ni milik Allah. 
makin dekat kita dengan Dia,
makin mudah kita nak dapat rezeki.  

semoga diberikan rezeki yang berkecukupan sehingga kita tak perlu meminta-minta. 
dan berlebihan agar kita dapat membantu yang lain.-izzatghazali
tengah cari rezeki. 



benar, gambar sekadar hiasan.

Thursday, September 12, 2019

MENANTI KEHADIRANMU

Bismillah walhamdulillah.

InsyaAllah tak berapa hari lagi,
ada komitmen baru bakal menjelma,
ada satu lagi amanah perlu dijaga,
ada satu lagi lot saham untuk bida syurga.

ruang untuk muhasabah sejauhmana fasa kehidupan telah dipenuhi,
dan banyak mana bekalan untuk dibawa bersama nanti.
untuk rekod, kehadiran pertama dalam fasa bekerja sendiri.
(dan moga insyaAllah bukan yang terakhir.) 

yang dinanti dengan penuh debar,
mungkin sebab ada gap sikit kot jadi dah lupa macamana yang debaran masa penantian yang awal.
takpun sebab rasa cuak sikit sebab takde fix income compared to zaman makan gaji dulu huhu. nak bagi makan apa la nanti fuuhh.
(bukan kita yang bagi rezeki melainkan Allah jua.)

semoga kehadiranmu dipermudahkan sayang,
yang dicinta sebelum bertentang mata,
yang disayang sebelum kenal rupa,
yang dikasih sebelum senyum menyapa. 

Dipermudahkan -
Dengan selamat. 
Dengan sihat. 
dan dengan rahmat.
buat kami semua.

Selamat datang ke dunia!

- fasa tidur buat syarat & tak gerak jauh mode standby. 

Wednesday, August 28, 2019

FASA SETERUSNYA

Bismillah walhamdulillah.

Setelah beberapa tahun membuka firma guaman, fasa honeymoon pun habis. 

Sekarang ialah waktu untuk struggle. 

Dia awal-awal lagi kita akan full battery - high motivation - kiranya semua ada depan mata semua tunggu nak rempuh je.

Pagi jumpa orang lain, tengahari jumpa orang lain, petang sebelum ambik anak jumpa orang lagi. Memang all out.  

Tapi bila dah banyak kena tiow - barulah sedar diri. Hahaha.

Itulah hidup.
Kau sakit dulu baru kau belajar. 

dan daripada pengajaran ini kita boleh elak kesakitan akan datang. 

harapnya - segala yang mendatang boleh dihadapi dengan tenang. 


Izzat Ghazali
pejuang takkan bermakna tanpa perjuangan. 

Thursday, July 25, 2019

BARAI

Bismillah walhamdulillah.

Aku perasan lately aku lambat sangat nak accomplish something. Biasa boleh buat 2-3 mende sekali jalan, tapi kebelakangan ni tak dapat dah. 

Fokus aku pun teruk. kejap buat mende ni, pastu ada staf tanya apa-apa - mesti jadi hanyut. sampai pernah lupa terus tengah buat apa. 

Kalau gi court pagi petang, mesti rasa down semacam. padahal mention je pun. bila balik office siap dengan moody. padahal takde mende pun. 

Badan pun tak fit, kalau tak tidur tengahari - mesti lepas maghrib gitu aku dah naik langit dah. boleh full circle terus sampai kol 5 esok. 

Otak pun dah lembap, badan pun rasa tak sedap. Kalau nak kena drive gi Putrajaya haritu pun aku dah rasa barai gila. Allahu. 

Kena change lifestyle, tapi rasanya dah 3 tahun bukak firm ni memang hidup macam ni pun. Kenapa baru lately pulak rasa gini eh? 

Moga Allah ampunkan. dan berikan ketenangan.

Thursday, July 11, 2019

Bermedia Sosial

Bismillah walhamdulillah. 

Medan langit terbuka macam ni, sebenarnya memberikan kita lebih banyak mudarat - berbanding manfaat. Dalam keadaan semua orang sekarang masing-masing ada media sosial tersendiri, ditambah dengan kealpaan kita yang gagal meletakkan had pembatas terhadap apa yang dikongsi / diluahkan di media.

Seorang kawan saya baru sahaja digantung kerja - kerana diketahui mengkritik majikan beliau di laman sosial.

Hikmah ciptaan Allah.
Tahu kenapa Allah bagitahu kita dua saluran untuk bercakap? 
Satu melalui mulut - untuk perkara yang perlu disampaikan kepada orang lain.
Satu lagi melalui hati -  untuk perkara yang tidak perlu disampaikan. 

Menunjukkan kepada kita, bukan semua perkara harus diluah, diceritakan. 
Ada yang sebaiknya disimpan, dipendam sendiri. 

Setiap sesuatu ada medannya. 

Tidak semua apa yang perlu kita fikir - kita kena cakap, kita kena tulis.
Kita bukan Menteri untuk buat stand, berikan panduan kepada pekerja dalam perkhidmatan. 
Juga bukan seorang Mufti untuk berikan fatwa untuk dijadikan ikutan para pencari keredhaan Tuhan. 

Sekalipun seorang Menteri - 
setiap pendirian beliau pun melalui mesyuarat dengan para pegawainya, barulah ia dikeluarkan.

Juga seorang Mufi - takkan semudah itu mereka berfatwa melainkan melalui disiplin ilmu yang ketat.

Fikir, sebelum berkongsi.

Sebab perkongsian kita boleh memberikan kesan kepada dunia seseorang. 

Monday, July 8, 2019

Booster!

Bismillah walhamdulillah. 

Banyak di kalangan kita, awal pagi je mesti lemau. Mungkin sebab tidur tak cukup, atau serabut dengan apa yang nak kena hadap pagi tu atau penat dengan politik office, atau memang semulajadi barai. 

Ni aku nak kongsikan sikit apa yang nak kena buat di pagi hari untuk start dengan power. 

1) susun apa yang kau nak buat / organize your day 
aku selalu ambik masa dalam toilet, untuk check schedule harian, bagi instruction, reminder. dan up balik floatingkan balik apa-apa yang prioriti. otak kita awal pagi ni kuat lagi sebab dah rehat banyak, haha so asak dia kawkaw sikit. terus fikir nak kena buat apa, bila, dengan siapa, kat mana etc. 

2) lambakkan the positive vibe sampai kau tenggelam
kenapa no. 1 tu dalam toilet, sebab dia ada kesinambungan dengan no.2 ni. dalam toilet mesti ada cermin kan? so sementara bercukur, or merenung mengagumi kebesaran Tuhan melihat muka sendiri tu, keep remind yourself yang hanya kau boleh tentukan hidup kau.

3) highlight kepada kelebihan, tutup mata pada kekurangan
kau pun tahu semua orang tak sempurna, so takde guna kau nak mengomel banyak pasal mende yang kau takde. fokus pada apa yang kau ada, syukuri dan gunakan ia sebaiknya. buat kita rasa special, so that kau kena fight untuk retain the title. 

4) buat kelakar dengan bad situation. 
macamana power pun, mende taik sekali sekala tetap akan jadi, kan? so deep breath - make it funny. bukan apa, berasa kecewa, sedih tidak akan membaiki keadaan, and eventually could make it worse. research says, funnier person solves problem better. 

5) buat apa yang kau minat dulu.
makesure kalau rasa sesak gila banyak sangat mende, buat apa yang kau suka dulu. contohnya, buat blog dulu baru buat submission hahaha. sebab feeling achievement tu akan drive kita lebih jauh ke depan. even mende tu kecik macam sapu pantry buang sampah, still make it count. 

6) set time untuk barai. set time untuk perform.  
aku berguru dengan bos india dulu, pakai jam yang ada stopwatch. sebab tu aku tak hadap jam acah-acah power tu sangat, istiqomah dengan Gshock legend zaman berzaman bila pasar malam mana tak ingat dah. Kau barai, so kau nak tengok movie - boleh, tapi set time. katakanlah sejam. so after sejam, kau stop buat kerja balik. Contoh lagi, kau takde mood, so kau nak ajak member lepak minum. Boleh. tapi again set time.  

7) reward diri sendiri. 
yang ini kita selalu buat, tapi kita selalu tak rasa dihargai. aku selalu pegang gini, kau dah tahu apa yang kau biasa. contohnya, aku jarang makan nasik arab, so aku bubuh dalam mindset, kalau boleh setelkan kerja ni, aku nak makan nasik arab. so nasik arab is my reward. tapi dia tak jadi reward kalau kau memang hari-hari kedarah nasik arab, atau tiba-tiba orang belanja kau nasik arab. biar rasa sakit kena buat tu, baru nikmat reward tu lebih dirasai. 

Orait. dah cukup dah time aku nak menulis ntahapapa. sekarang nak kena menulis untuk kerja pulak. 

Doakan aku. 
aku doakan para pembaca (ada ke?) kemudahan atas setiap urusan. 


Wallahua'lam. 


Izzat Ghazali. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...