insyaAllah. bersama kita berkongsi ilmu ;)

Thursday, June 4, 2015

Artikel Tanpa Tajuk 2.0

Bismillah walhamdulillah.

1) Maaflah blog. kalau dulu boleh ada jadual tetiap minggu boleh semangat update mu. sekarang bila baca post-post dulu, rasa sedih pulak bila macam dah lama kena tinggal. ini penangan fb, blog.  kalau fb takde

Mungkin betul kata ust hasrizal, fb ni terlampau laju, lebih laju daripada penilaian fikiran kita. kadang-kadang segalanya dikongsi, tulen dan fitnah bercampur baur. kalau dulu, kenyataan daripada lelaki berkopiah perempuan berpurdah jarang sangat tidak benar, tapi sekarang tidak lagi. dan ini benar-benar sesuatu yang harus kita sama-sama insafi ; bahana facebook, dan inilah fitnah akhir zaman.

2) Muktamar Pemilihan PAS. sebagai petugas parti sejak 5 tahun (hantar harakah dengan abah, tukang celup plywood dengan warna hijau - nanti abah cat bulat putih) dan ahli berdaftar seawal 18 (kem anak pimpinan lepas spm), adalah mustahil aku tidak mengikuti perkembangan kan? 

namun disebabkan serabut dengan kempen agresif kedua pihak, aku berlepas diri. rasa sayu sungguh bila nilai ukhwah 5 tahun tergadai semudah tisu disuakan api. ada yang siap bagitahu kat orang lain, jangan percaya kat member ni sebab dia blablabla. ada jugak yang tuduh orang ni ada agenda jahat. dan pada aku, cukuplah kita menilai apa yang terzahir, dan biarlah Allah menjaga apa yang terlindung.

dan sebagai amilin, untuk ada calon favourite ni menyusahkan kita sebenarnya. cuba kalau orang yang menang tu, bukan orang yang mu nak? mungkin rasa dia sama macam orang yang mu nak kawin, tapi dia kawin dengan orang lain. koh! siapa pun menang, biarlah dengan kemenangan itu, mampu bawak Islam menang. tu lebih daripada cukup dah. 

3) irsyad hadi. anak teruna aku dah pandai khenak orang oiii. ini fasa mencabar sungguh, sehinggakan abi super saiya pun kerapkali gagal jugak. huuuu. syukurlah rusukkiri ni ada jurus jugak. so bila aku busy dengan dunia aku, icad pergi kacau umi pulak. kalau nak list, mungkin aku akan tertidur sebelum aku sempat tulis semua (sebab aku lupa), tapi kalau setakat curah bedak, terbalikkan mangkuk bubur nasik, koyak kertas abi, 'kemas' beg orang, hilangkan tudung pen, bawak kunci kereta pergi dapur dan campak hp & remote tu boleh kira mathurat sughra harian laa. 

kalau nak pergi mana-mana event, kena tanya dulu, ada tempat baby tak? sebab icad tak suka orang pegang dia. dan atas sebab yang sama, dia rasa syurga sungguh kalau pergi masjid/surau. tempat lapang dan ada banyak kunci kereta untuk dibaling. hihi. jangan membesar laju sangat icad, nanti abi umi rindu. 

4) wawasan hidup baru. dengan kehadiran icad, ada perincian pelan hidup aku kena review. sesungguhnya Kuala Lumpur bukanlah tempat yang tepat untuk besarkan seorang manusia. betul ada yang tabah mampu redah, tapi aku nampak, aku tak setabah itu. jiran keliling kawasan rumah yang aku tumpang ni menjadikan aku takut dengan environment untuk seorang budak belajar kenal dunia.

aku orang kampung. memori tangkap ikan sekila letak dalam bekas kaca kunyit mak pergi bawak berlaga tu mekar lagi dalam ingatan aku. kena rotan dengan hanger sebab balik rumah dop basuh kaki balik main bola bawah bukit, jalan kaki gi masjid ramai bagitahu mak dengar kuliah padahal main te-kejo dekat taman mainan sampai basah jeruk baju (lepas tu takdah sebab mak cerita situ ada hantu), akan sampai bila-bila dikenang, dan dijadikan pengajaran.

di sini, masuk rumah kunci pintu pagar, kunci grill depan pintu rumah, kunci lagi pintu rumah. awal pagi keluar rumah kunci, dah malam balik rumah kunci. jalan depan rumah lengang, basikal ada tapi kena angkut dengan kereta pergi main kat taman layang-layang takpun tasik titiwangsa. hukaloh!

doakan aku dapat tempat - yang lebih baik - untuk rusukkiri, untuk icad. 

5) amal jamaie, amal fardhi. hidup kita ni, bukan untuk hidup masa ni je. ada satu hidup lain, yang akan nilai balik apa yang kita buat dalam hidup ni. sebab tu kena beramal. kita keluar pagi, balik malam, cari makan. lembu pun sama la. so apa yang kita kena buat untuk bezakan lembu dengan kita? beramal. 

amal ada dua. amal fardhi tu yang mu boleh buat sorang-sorang. macam solat, puasa, ngaji quran. tapi kalau cukup dah amal fardi tu, takkan Allah suruh Rasulullah berhijrah ke Madinah kan? ringkas cerita, ada jugak amal yang kita kena buat ramai-ramai, supaya satu plan jemaah dapat direalisasi dalam usaha memartabatkan Islam ya'lu wala yu'la alaih. 

amal fardhi ni terpulanglah kepada korang. dan amal jamai' ni aku seru supaya kita semua terlibat. cukuplah hidup sorang, balik kerja tengok tv, tidor, esok pergi kerja balik. ada masa kita muhasabah, ada masa kita tambah ilmu, ada masa kita buat kebajikan. cukuplah jadi kera sumbang tu ye. *keratutupmulut*

6) tolong doakan aku. kuat & bertambah baik.


IzzatGhazali-
01.10am-
Baitul Izzah-
 
Nikmat manakah lagi, yang mampu aku dustakan?

Wednesday, September 10, 2014

Artikel Tanpa Tajuk 1.0

Bismillah.

Saja aku nak menulis - sebab orang kata kalau time otak kau dah jammed, jangan dok paksa sangat. Aku pun sebenarnya tak tahu pun nak menulis pasal apa. So, aku tulis je lah apa yang terlintas kat kepala ya?

1) Bercakap dengan diri. Before tidur malam-malam, otak kena ajar train dah nak buat apa - senang nanti ko nak schedule siap-siap, mindset yang badan maybe akan rasa letih lagi drp biasa, or akan rasa gabra sebab esok ada present proposal or apa-apa. Sebenarnya kita dah buat mende ni tanpa kita sedar - by cakap dalam hati - tapi aku suggest, kita try untuk buat adat istiadat ni macam rasmi sket - duduk elokelok - tarik nafas panjang - bercakap dengan mulut sendiri - untuk didengar telinga sendiri. Secara tak langsung, kita akan lagi fokus sikit, compare dgn ko sembang dalam kepala je.

2) Baca dan fikir. Tahukah anda membaca itu penat? dan bidang yang aku pilih ni memang gasak habis - kena baca, kena baca. Thats why aku rasa bengang sikit dgn kawan-kawna yang konon nampak intelek sembang kemah tapi malas membaca. Dengar drp orang, then dia makap sikit, dah boleh dah buat slot penerangan. Betul - part semua orang berbeza dia punya kemahiran - ada yang cara dia memang mendengar je, ada yang jenis visual dll - tapi still alasan malas untuk membaca ni tetap takleh terima. lebih menambah amarah, buat yang jenis masa beli buku - perghhhhhh -tapi membaca ntah kemana. konon nak bagi nampak educated laa, tp kukatakan bye2. tambah laa bahan bacaan yang sekangkang nyamuk tu. buat malu orang laa weh.

3) Menconteng asas percambahan idea. mak aku dulu ada tabiat rare. boleh rujuk post blog aku yang sudah-sudah - yakni ; beliau suka menconteng. dan secara genetik, tabiat ni turun kat aku. aku boleh masa tengah interview orang, aku siap tulis list untuk beli barang dapur. aku penah conteng borang JPN nak daftar nama Irsyad berkenaan pecahan duit gaji pasal lambat sangat nak tunggu turn nombor kena panggil. masalah aku adalah, kertas tu akan hilang. dan hilangnya biasa tidak muncul kembali. yang bagusnya, aku akan conteng lagi, so contengan yang kedua ni adalah improvisasi drp contengan awal. cuba ko bayang kalau dah 16 kali hilang? confirm rusukkiri sound laa. huhu.

4) Pengaruh media sosial. dalm hidup hari ini, media sosial dah jadi macam nyawa, aku rasa kalau aku uninstall wassap, fb, twitter, hangout, telegram, line (saje list banyak nak suruh nampak power), confirm aku boleh update odoj tetiap hari. ni ada hari beria boleh henjut habis - ada hari rebah tak bermaya nak dapat 5 muka kira sujud syukur. dan kenapa aku x uninstall je terus? sebab media sosial ni penting. macam aku nak tahu update progress kerja kalau wassap takde? macamana aku nak tahu ada sanak saudara sakit tenat, masuk hospital, meninggal semua kalau unistall wassap? (Alfatihah untuk PakDaud tokcikNoh) ... Membuktikan media sosial ni perlu ada - cuma pengehadan (gulp. ada ke perkataan ni?) dia berkadar terus dengan disiplin diri. 

5) Library ni tempat puaka. aku lahir dlm keadaan bising (sebab nangis. kot?), membesar dgn adik beradik yg penuh rumah, berkawan dgn budakbudak yang happening, roomate aku beranak dalam bilik karaoke. Dan keberadaan selalu di library untuk garab idea buat research tu boleh buat jiwa jadi kacau. mat spec siap pakai spek bingkai tebal mesti ada. tapi, aku syukur, sebab sorang-sorang gini buat aku muhabasah banyak. otak boleh jalan lagi laju drp mulut compared to normal situation. so puaka yang baik laa kata orang. yang macam dalam ahmad albab. kehkeh.

6) Irsyad makin besar oii. korang tahu tak ada anak ni seronok. Bukan setakat seronok. dua ronok, tiga ronok dan beronok-ronok lagi. time ko balik pasal hasil penat lelah supervisor ko pandang serong, ko balik ko boleh tengok anak ko senyum, - fuuhhhh - dia punye feeling lain macam sikit aa. lebih kurang tahap 'aku dibius cinta' tp versi upgrade. tapi seronok tu akan jadi anti-klimak sket bila dia berak. haa tapi jangan salah faham. lepas dah basuh letak bedak sampai atas kepala, seronok tu macam mencanak naik balik laa. so hipotesis untuk kajian ni adalah, semakin berak, semakin seronok. gulp. finding dia nanti aku cerita lain.

7) ok dah tu kot, sory atas typo, serius otak aku penat. aku nak tido. tapi agak tak sopan laa kan ko nak tido kat library. oh? pasal krisis PAS? malas nak ulas bro. aku tak suka part gaduh. so biasanya aku skip. tulisan yang tambah rencah gaduh, aku baca, aku delete. if perlu forward untuk diskusi tertutup, aku forward. utk jadi kera sumbang mmg bukan jadi pilihan, so aku hadkan perkongsian apa yg aku tahu, apa yang aku rasa, dan apa yang aku risau untuk jad ekslusif. Gila apa - kawan-kawan ko bergaduh pastu ko beria nak jadi batu api nak buat apa? duduk diam, tengok, fikir dan jadi pendamai laaa bagi aku adalah lebih baik.

8) Doakan aku kuat.

 *rusukiri dengan botak dlm juvana*
*vitamin penyakit malas, perasan power*
*tidak dijual di Watson, Guardian atau farmasi berhampiran*


IzzatGhazali,
10Sep14.
National Library. 

 

Tuesday, August 19, 2014

bertekad. dan berlari.

Dengan namaMu Allah.

Dalam perjalanan ini, akan tiba satu waktu.
Kau pasti akan ketemu, jalan buntu. 
Tidak boleh ke depan lagi. 
Sama ada ke kanan, atau ke kiri.
Memilih adalah kemestian. Salah satu - antara dua.
Kerana berpatah pulang bukan jawapan.

Sejauh mata memandang, jalan kiri kanan hanya serupa.
Namun di penghujung keduanya, natijahnya dirasa berbeza.
Kau tidak tahu bila destinasi perjalanan ini ditemu.
Kerana ke mana kau pergi pun kau sendiri ragu.

Cukupkah sekadar kau berdiri disitu - kaku.
Berhenti itu perlu, cuma jangan kerananya kau makin keliru.
Takut dengan apa yang kau tuju, 
Bimbang dengan kesudahan yang tidak tahu.

Teruslah melangkah. Berlarilah jangan jemu.
Tempat mu bukan di persimpangan itu.
Pilihlah, jangan terus tertunggu.
Percayalah - Allah bersamamu.


abu irsyad.
19ogos14 
baitul izzah.

Wednesday, July 24, 2013

www.tudungnur.com : Ceritaku dan Tudung Bidang 60


Sebelum huruf-huruf ini bercerita ---


SUBHANALLAH, ALHAMDULILLAH, ALLAHUAKBAR.
Segala puja dan puji hanyalah selayaknya dikembalikan kepada Dia ; Pemilik Setiap Sesuatu.
Tanpa lupa, selawat dan salam ke atas junjungan mulia RASULULLAH S.A.W, yang sepatutnya menjadi hero sebenar di teratak hati kita semua.

***

Saya dibesarkan dalam keluarga yang sederhana, bersekolah di sekolah sederhana, hidup dalam kejiranan yang sederhana. Penekanan tentang bertudung labuh sungguh lemah, keistimewaan berhijab sempurna tidak diletakkan pada skala penting pada persekitan saya. Namun, hebatnya nukilan takdir Allah, menetapkan bumi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) sebagai tempat persinggahan saya dalam melengkapkan fasa sebuah kehidupan seorang hamba. 

Suatu waktu di masa lalu, masih segar di ingatan ini, semasa bebola mata tertangkap satu perkongsian bergambar pada sebuah poster program, tertera seuntai kata mengusik sekujur jasad saya ; Tudung bukan perhiasan untuk menjadi perhatian.” Serentak fikiran menjurus kepada ayat Quran, yang sebetulnya sudah diketahui sekian lama, namun penghayatan tidak meresap turun ke dalam dada.

“...hendaklah mereka melabuhkan tudung (selendang) mereka ke leher dan dada mereka...”
(Surah An-Nur: 31)

***

Setinggi pujian hanya milik Allah ; ALHAMDULILLAH ---

Bi’ah solehah di bumi Allah tempat saya menumpang teduh ini sedikit sebanyak membantu saya menjadi muslimah yang lebih baik. Dikelilingi oleh sahabat-sahabat bertudung sempurna menggamit perasaan malu dalam diri. Malu bukan kerana mereka begitu. Tapi malu kerana kita begini.   

Sedikit usaha untuk berubah. Kalau bukan kerana sedikit ini, masakan yang banyak akan datang bukan?

BISMILLAH. Dengan nama-Mu wahai Allah. ---

“Angah dah pakai tudung besar eh?” tanya teman sebilik. 

“Aircond kelas kita ni sejuk sangat ke angah?” soal classmate. 

Takut dgn simptom ‘hipokrit’, seraya senyum saya menjawab; “Hehe, baru nak belajar-belajar pakai je ni.”

----

Sungguh, dengan iman senipis kulit bawang, ketakutan akan gagal mendisiplinkan diri dalam memakai tudung besar bidang 60 ini sungguh menebal dalam diri. Mampukah hati ini istiqamah dengan langkah kecil ini? Mampukah gelojak penerimaan manusia diredhakan selemah iman dalam diri?

Sebelum membeli sendiri tudung besar bidang 60, meminjam tudung labuh seorang kawan menjadi kelaziman saya. Mulanya, tudung dipinjam kerana ‘matching’ dengan baju yang saya pakai. Hari ini pinjam tudung, esok pakai selendang balik. Lusa pinjam lagi. Sehinggalah, saya berasa selamat memakai tudung besar ini. Tenang dan tenteram. Dengan frasa lebih tepat ; terpelihara, sesuai dengan nama yang diberi abah untuk puteri tunggalnya, Iffah.

Mengapa terpelihara? Kerana bila tudung labuh ini disarung ke tubuh, akal datang lebih awal daripada emosi. Pujangga ‘berfikir sebelum bertindak’ lebih memberi makna. Takut, dengan imej bertudung labuh ini bakal memberikan persepsi buruk untuk sekalian pemakai yang lain. Malu, dengan tanggapan negatif terhadap penglibatan yang tidak perlu, berlebihan.
Tudung yang melabuh ini hadir sebagai pelindung, untuk menghindari maksiat. Tudung yang melabuh ini datang bersama pakej selamat tatkala muamalat tercetus, agar ikhtilat lebih terjaga.

Andai setiap batang pokok ditebang untuk dijadikan pena. Dan seluruh tujuh lautan sebagai dakwatnya. Nescaya ; itu tidak cukup dan tidak akan cukup. Untuk menulis setiap nikmat kurniaan Illahi. ALHAMDULILLAH ---

Fasa hidup baru, kini bergelar seorang zaujah buat seorang imam yang disayangi kerana Allah. Diijabkabul sewaktu masing-masing masih bergelar penuntut. Dan untuk mengisi masa lapang sekali gus mengukuhkan ekonomi rumahtangga, kami bekerja sewaktu cuti antara semester. Saya bergelar guru di sebuah tadika Islam untuk sekumpulan kanak-kanak comel dan suami tersayang bekerja di sebuah firma guaman.

Dan lagi, Allah memudahkan perjalanan saya berlari kepada redhaNya dengan menemukan saya kepada seorang insan. Sebelum kembali meneruskan pengajian di universiti, beliau yang turut mengajar di situ, menghadiahkan sehelai tudung bundar berwarna pink. Warna lembut yang memukau. Secara rasminya, tudung pertama milik saya sendiri. Beliau menghulurkan beg kertas itu bersama-sama seuntai kata yang kemas dalam lipatan hati saya ; biar suami bertambah sayang.

Pulang ke rumah, saya menyarungkan tudung bundar pink itu ke wajah saya. Bersama muka comel yang dibuat, saya tunjukkan kepada encik suami. Ya Allah, dia tersenyum bangga! Sungguh, senyuman yang menyenangkan. Bukankah indah memakai pakaian yang disukai ALLAH, dan membahagiakan suami? IN SHAA ALLAH, berganda-ganda pahala. Encik suami pernah cakap suatu ketika dahulu, menjadi impiannya melihat saya bertudung sebegitu. Dengan pemakaian tudung yang labuh, akhlak kita akan turut terjaga.  Apatah lagi, keperibadian seorang isteri adalah cerminan buat seorang suami.

IN SHAA ALLAH, melalui pemakaian yang dijaga, aurat ditutup sempurna, akhlak isteri terpelihara, keperibadian suami dipandang mulia, sama-sama beroleh pahala.




Suatu petang, sewaktu beriadah dengan kawan-kawan, kami disapa oleh seorang kawan yang baru sahaja pulang dari membeli kain bercorak bunga untuk dijadikan tudung. “SUBHANALLAH, cantik!” getus hati saya apabila melihat kain yang dibeli. Ingin tahu, saya bertanya di mana tudung itu boleh didapati. Beliau tanpa lokek, memperkenalkan saya laman sesawang tudungnur.com.

Esoknya, saya memberitahu encik suami, lokasi kedai i-Nur Muslim Fashion Gombak setelah mendapatkannya dari laman sesawang. Tanda menyokong hasrat isterinya bertudung sempurna, Encik Suami membawa saya ke kedai i-Nur Muslim Fashion Gombak buat pertama kali. Dengan lokasi yang strategik, saya tidak hairan kedai ini acapkali dipenuhi para pelanggan. Setelah meluangkan masa memilih, ALHAMDULILLAH, tudung kasturi berwarna oren dari kedai ini menjadi hadiah bermakna dari suami untuk saya.  

Tudung-tudung bundar yang dipamerkan di kedai ini memberi penampilan yang baik kepada saya. Kini, dengan bertudung pun boleh kita boleh bergaya. Yang penting, bergaya cara ISLAM. Tidak jarang-- Boleh dipakai untuk sembahyang-- Menutupi dada-- Tak berlebih-lebihan dalam bergaya.—

Moga-moga kehadiran ke kedai i-Nur Muslim Fashion Gombak  untuk mencari tudung yang DIA suka, menjadikan asbab Allah memberikan ‘Nur’ juga di wajah kita.

Buat semua yang telah,
Didoakan kita istiqamah menutup aurat dengan sempurna, wahai muslimah-muslimah yang disayangi kerana YANG MAHA PENYAYANG. Set niat, pakai tudung besar,labuh,bundar  sebab ALLAH. IN SHAA ALLAH, usaha yang sedikit mendapat tempat pada pandangan rahmat Allah. Selamat menjadi sebutir mutiara yang menjaga dirinya dalam tiram. Kerana dia tahu dirinya begitu berharga, jadi berusaha memelihara adalah tanggungjawabnya.

Buat semua yang akan,
Semoga coretan murahan ini mampu menggamit hidayah Allah datang bertandang. Agar disuburkan rasa untuk berubah. Berjuanglah sahabatku. Semoga RAMADHAN yang menjengah ini menjadi “turning point” untuk kita lebih mencari dan mencintai DIA dan seterusnya menjadikan kita seorang muslimah, yang bernilai solehah.



Semoga penulisan membuah redha. 
Wallahua’lam.  

Friday, July 19, 2013

Tersebutlah Kisah Sebuah Hikayat


al-kisah tersebut kisah dua buah sekolah yang berada dalam satu kawasan. disebut SK Pasir Dua Butir (SKPDB) dan SK Pasir Berdengung (SKPB) lah adanya.

sayugia pada plot permulaan, kedua-dua sekolah ini pada mulanya hidup rukun damai, aman sentosa dalam melahirkan generasi yang mapan dan berdaya fikiran tinggi untuk meneruskan legasi kehebatan daerah itu di persada negara.
---
dan tidaklah cerita ini diriwayatkan jika tidak ada konflik. plot kisah ini berkembang apabila kebodohan seorang guru SKPDB secara ketara terserlah dengan mengugut untuk membakar majalah sekolah SKPB disebabkan warga SKPB tidak memilih wakil SKPDB untuk menjadi juri musabaqah. Lantas, PIBG SKPB lantas menggesa tindakan diambil oleh Pegawai Pendidikan Daerah (PPD) terhadap guru tersebut.

Namun, disebabkan kebanyakan pegawai pendidikan merupakan guru-guru yang dinaikkan pangkat daripada SKPDB, tiada tindakan diambil. cerita didiamkan. walaupun demikian, menurut riwayat ini, marah warga SKPB mula mengakar dalam nurani mereka.
---
Beberapa purnama berlalu. Sempena Hari Sukan SKPDB, semua pelajar dan guru SKPDB diwajibkan untuk memakai seluar yoga sempena memperingati sejarah penubuhan sekolah tersebut. disebutkan dalam kitab kuning, pengasas sekolah tersebut merupakan penggemar seluar yoga sewaktu jogging. salah seorang pelajar SKPB secara bodoh telah memuat-naik gambar di Friendster. gambar dia berseluar trek panjang dengan caption, 'Selamat Memakai Seluar Yoga, bro!'. Disebabkan friendlist pelajar itu bukan-lah daripada kalangan SKPB semata, malah turut di-approve-nya friend request daripada SKPDB, maka gambar ini tersebar kepada seluruh lapisan masyarakat marhaen di perkampungan itu.

Gegak-gempita seluruh warga SKPDB mengutuk tindakan pelajar tersebut kerana disifatkan telah menghina prestij Hari Sukan SKPDB dengan tindakan pemuat-naikan tersebut. PPD secara steady mengeluarkan pekeliling untuk menggantung lesen perguruan guru tersebut, menfailkan saman writ sitaan terhadap rumahnya, dan menyimbah air sirap laicikang ke tingkap kereta pelajar yang belum cukup akal itu. semuanya dengan alasan, perbuatan guru SKPB tersebut telah mencemar kedaulatan dan ke-gah-an nama baik SKPDB.
---
Ironinya ialah, tiada tindakan diambil untuk para pelajar SKPDB yang kerapkali ponteng sekolah dengan lencana sekolah tertera di seragam mereka. tiada tindakan diambil kepada pelajar yang secara bebas menghisap rokok di belakang bengkel Kemahiran Hidup selepas makan di waktu rehat. tiada usaha mencegah mahupun membanteras gejala buli budak, bergaduh dan sewaktu dengan-nya.

Apa yang mengundang polemik adalah :

1) di mana integriti PPD dalam menjaga nama baik sekolah? unsur memihak yang ketara, dijangka mampu menyemai persaingan yang tidak sihat kepada dua buah sekolah tersebut. jika tindakan diambil kepada warga SKPB yang menjatuhkan nama baik SKPDB, mengapa tiada tindakan setara diambil kepada warga SKPDB terhadap perlakuan menghina majalah sekolah SKPB sedangkan majalah sekolah merupakan imej sekolah?

2) sejauhmana warga SKPDB serius dalam usaha menjaga nama baik seterusnya mengangkat martabat SKPDB ke arena MSSM? serius menggunakan kabel PPD menghukum terhadap warga luar yang mencemarkan sahaja? di mana serius itu hilang untuk membanteras gejala pencabulan institusi SKPDB dalam kalangan warga SKPDB sendiri?

dan kemelut dua sekolah ini berakhir dengan anak pengetua masing selamat diijabkabulkan 12 hari lalu dengan kurniaan 5 cahaya mata. demikianlah adanya sebuah kisah untuk merehatkan minda anda sementara menyambung bacaan Quran di Surah Yunus untuk menghabiskan juzu' hari ini.
----
p/s : sumpah pegang bahu tiga kali, hasil tulisan ini tidak ada kena mengena dengan apa-apa, mana-mana, atau siapa-siapa. ia hanyalah ruang untuk aku membuat status semata-mata, sekadar menceritakan perihal dua buah sekolah, dasawarsa yang lalu.

Izzat Ghazali.
bukan-siapa-siapa.

Saturday, May 11, 2013

bersyukurlah kepada Ahmad Said



Kehadapan MB,


Kami warga pengundi N25 Bukit Besi meyokong penuh usaha MB Terengganu, DS Ahmad Said yang tidak menyenaraikan kawasan2 BN kalah dalam projek perumahan rakyat sepertimana dirakam dalam sidang media selaku MB. ehem. DS sungguh kacak dengan gaya bahasa yang sungguh lunak by-the-way. 

Sewajarnya usaha ini mendapat dokongan segenap penyokong BN di seluruh Terengganu, termasuklah DUN yang kalah supaya sedar dan insaf supaya dalam PRU14 mereka berusaha dengan lebih gigih untuk bagi memenangkan BN di tempat tersebut. Ini merupakan satu proses tamrin, agar ahli BN di DUN yang kalah mendapat pengajaran. Benar sungguh teori DS, orang yang kalah tidak wajar diberi muka. 

Jarang ada ahli BN yang berfikiran jauh seperti DS, sewajarnya pihak berwajib mengusahakan untuk ditubuhkan Institut Pemikir Ahmad Said (iPAS) bagi melahirkan lebih ramai orang yang berdaya-fikir tinggi seperti DS. Tidak-kah DS terlintas untuk membuat ujian IQ, manalah tahu mungkin DS sudah termasuk di kalangan ahli genius dunia setaraf dengan Stephen Hawking.

Begitupun Dato' Seri, bukankah di kawasan yang BN menang pun terdapat penyokong PAS? Sepaptutnya DS menyaring dengan sungguh2 agar orang PAS langsung tidak mendapat apa2 sepanjang pemerintahan legasi DS. Ini amat penting sementelah mereka bukan pengundi BN. dan pengundi PAS yang ramai inilah asbab kegagalan BN Terengganu mengekalkan 2/3 dewan.

Dalam pada itu, tidaklah kami terlupa untuk bersyukur kepada BN, kerana walaupun YB kami biasa-biasa sahaja, namun DS tetap memberikan beliau peluang untuk menjawat salah satu Exco Negeri. Ternyata, fitnah media alternatif yang menyifatkan DS tidak prihatin dan samseng adalah tidak berasas sama sekali.

Kami berazam dalam PRU14, kami akan menjadi key-player dan bukan lagi pemain import bagi memperhebatkan usaha bersama sekalian petugas Bukit Besi bagi menggiatkan dakyah betapa DS adalah MB yang terbaik untuk memenangkan PAS selepas ini.

Hidup 'Id !! Hidup 'Id !! Hidup 'Id !!

Sekian daripada saya.

Izzat Ghazali dan kawan-kawan.
Pengundi luar Kawasan.


Friday, February 15, 2013

Dear, this is LIFE

Bismillah alhamdulillah.

Jika anda merupakan peminat tegar drama, tak kira lah Korea, English hatta Melayu sekalipun, anda pasti bersetuju dengan saya betapa cara terbaik untuk menghayati jalan cerita tersebut adalah membayangkan watak utama drama tersebut sebagai anda.

Anda-lah hero kaya yang menjadi idaman gadis2 kaya, tetapi terpikat dengan hati seorang gadis biasa. Anda-lah heroin cute yang menjadi hamba dalam rumah sendiri kerana konflik dengan ibu tiri anda.

dan seperti biasa. hero/heroin akan beroleh bahagia di akhirnya.
akhirnya. semua orang lain silap. dan mintak maaf.
akhirnya. semua orang lain sedar. dan hormat anda.

dan sayang, hidup bukan drama. ---

semua orang rasa dia hero.
semua orang rasa dia heroin.

dan jangan harap aku nak mengalah.
macam biasa, emosi akan terkedepan.
kan aku tua. apasal aku nak mintak maaf?
kan aku x buat. apasal aku nak beralah?
kan aku x rasa apa2, apasal aku nak kena mengadap dia.

malulah kalian. ---

di saat di sana ada insan yang men'dewa'kan anda.
anda hina disebabkan tindakan sendiri.
di saat di sana ada orang yang menganggap anda qudwah.
anda hilang peluang raih saham ibadah.


tak guna jadi ustaz masuk TV pun, kalau dengan jiran pun boleh masam muka.
tak guna jadi naqibah pegang usrah pun, kalau dengan adik beradik tak reti nak masuk.
tak guna jadi presiden persatuan pun, kalau dengan housemate boleh bergaduh.

"sebab Allah nak tengok apa yang kita buat status kat FB, tweet kat twitter,
bagi nasihat kat orang lain, cerita kat kawan2 bulatan gembira, kita AMAL tak dalam
hidup seharian kita."

nah. ---

kena sebijik atas dahi.
terpanar. anda tak mahu sedar lagi?


"run from your problem is a race you'll never won"


irhamna yaAllah.  (T__T)

p/s : and dear, this is life. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...