insyaAllah. bersama kita berkongsi ilmu ;)

Wednesday, December 26, 2012

dua-puluh-empat tahun lamanya menyulam cinta.


Bismillahi Subhanallah wAlhamdulillah wAllahuakbar.

Tetiap kali datang. confirm kena bawak penyapu tinggi tu. haish. mintak sungguh2 sahabat2 labah-labah sekalian berpindah segera. mohon maaf atas arahan yang dibuat tanpa notis. saya sungguh menyesalinya namun apakan daya. tinggi harapan saya agar anda2 sekalian tidak lagi diberi peluang untuk merempat di sini selari dengan pertambahan graf kerajinan saya mengupdate. dah. cukup-lah intro ni kot?

Saya sebenarnya tidak terdesak sangat pun nak meneruskan perjalanan blog ni. sebab hidup terlalu istimewa utk dikongsi. ye dop? bukan ada cerita best sangat pun dalam diari hidup saya ni. namun, kadang2 apa yang kita rasa or kita tahu hari ini, boleh jadi pengajaran untuk orang lain hari esok. sekurang2nya, apa yang orang baca di sini, kalaupun tidak mendapat perkenan di hati tuan/puan sekalian, tetap saya lampirkan sebagai medan utk saya meninggalkan saham bila masa saat saya dipanggil mengadap nanti, tak ke? amin yaRabb.

Malam itu sepatutnya berlalu seperti selalu. saya tengah serabut mengejar dateline. kecuali-lah satu mesej masuk tertera, "salam along, esok abah and mak's 24th anniversary. apa plan?" saya agak tengah kusut, hanya membalas pendek, "Saya berada jauh di perantauan, mohon anda uruskan hal2 berkaitan." dan saya larut lagi dalam perlumbaan last minute seperti selalu. jauh di sudut hati, terbit rasa syukur dengan mesej yang hadir utk mengingatkan. kamu sungguh terbaik wahai adik. lima bintang


kebiasaan plot hidup, saya akan ada plan, baik secara amal fardhi, atau amal jamaie, untuk meraikan pasangan syurga ini. tapi disebabkan jauh di mata, terpisah dek jarak berjuta depa. alihan konsentrasi, penambahan tanggungjawab, perubahan ta'kulan tentang persepi selari dengan pertambahan usia, saya jadi lemas sendiri utk merancang 'sambutan' utk kali ini. senada saya beranggapan, mereka tahu yang saya selalu titipkan dlm setiap ungkapan doa saya, agar mereka senantiasa diberkati Illahi. namun saya silap. seperti saya dan anda semua. mereka juga manusia. yang seringkali lupa.

jadi, bersempena dgn sambutan jubli-ala2-perak ini, saya imbau semula,  dwi-cebisan peristiwa2 yg pada saya, akan sentiasa saya bawak sebagai bukti, pasangan syurga ini-lah yang menjadi pentarbiah kepada izzatghazali hari ini. pasangan syurga ini-lah yang menjadi pemandu jentera yang mengetuk tunjang besi pada bangunan bergelar izzatghazali. tapak asas binaan ini, arkitek dan juruteranya tidak lain dan tidak bukan adalah pasangan syurga ini. semoga Allah merahmati mereka. irhamhuma yaAllah.

1) Along cangkul paip PVC abah.
Masa saya kecik2 dulu, berbeza dgn budak2 millenia ini yang lebih cekap main AngryBird Space dekat GalaxyTab or gajet elektronik lain, saya suka tengok abah guna cangkul, parang dan gajet2 besi lain. kata orang, ilmu tanpa amal ibarat pokok tiada berbuah. tercabar drp itu, saya berazam utk mempraktikkan teori ini. kata orang lagi, malang itu tidak berbau. mata cangkul saya membaham sedikit paip sebelah rumah sewaktu cubaan menanam pokok bunga kertas melalui keratan batang. muka dah jadi biru. kaki ketar-ketar. frekuensi suara mak kedengaran jelas, "along, bakpe air slow ni?" bila mana saya cuba utk control the damage dengan menutup kod paip utama. sememangnya, saya adalah 'wanted' pertama bila ada dalang berlaku di rumah kerana waktu itu, angah (iffahghazali) belum cukup akal untuk merencana taktikal dan formasi sehebat saya.

bila abah balik. usaha utk cover line dengan buat dek sambil menuduh anak jiran sebelah buat onar kat rumah kita gagal dengan jayanya. sebab? belum apa2 lagi saya dh nangis dulu, sambil cakap kat abah, "along sa'lloh cangkul paip petang takdi. huwaaaaa," dgn penuh gentleman, abah kata, "takpelah. kekgi tengok abah bekki paip pulok.lain kali gi nyangkul belakang rumoh tu." dan sejak itu, saya menambah koleksi minat lain pulak. baiki paip tentunya. dan peristiwa pecahkan paip di rumah ini dah jadi rutin. sampailah alang (ikramghazali) lahir. lepas alang lahir, saya rasa kurang terbeban sikit, sebab tanggungjawab utk pecahkan paip telah diwarisi alang.

2) Mak, along nak gi lawatan ke Melaka boleh?
Masa ni saya darjah 3, or darjah 4. ntah saya pun dah lupa. tapi saya ingat saya kecik lagi lah. itu confirm. sekolah buat lawatan. untuk budak2 darjah 5 dan 6. tp ada cikgu baik hati (Cikgu  Rohana Abd Latif) merangkap coach bercerita kisah alQuran saya, offer kat saya, untuk join sekaki. balik dgn hati yang girang saya bagitahu abah, "cikgu ajok along gi lawatan ke Melake." As always, well this is abah saya, tak pernah kata takleh. tapi dia letak syarat berat, "gi tanye mok dulu." Huwaaaaa. tanya mak ertinya tak boleh. tapi, kata orang, di manakah adanya jalan kalau bukan pada kemahuan?" so, dgn muka cuak, saya 'ayat' mak. mula2 mak kata tak boleh. sapu bedak pun 'poreng' lagi ada hati nak gi lawatan. so, esoknya, saya sapu bedak dgn hemah tinggi dan penuh beradab. dan cuba pujuk lagi. still, dok boleh boh. saya nak pergi jugak sebenarnya. sebab bukan tak pernah pergi, tapi sebab pertama kali bukan pergi dgn mak abah. so rasa excited tu lebih sikit. mohon faham lah ye. 


so sebagai manager FM 2008 (football manager), saya buat taktikal baru. sampah tak penuh lagi dah gi buang dah. petang saya isi dgn 'gerrak sapoh' walaupun panggilan main bola disemboyankan budak rumah depan. "argh! kalau hendak ikan paus, manakan boleh diumpannya cacing?" hati saya memberontak menidakkan suara akal utk pergi bermain bola berkaki ayam di padang tanah merah. saya siap vacuum karpet lagi rasanya. ntah. dah lupa jugak. tp bila dibangkitkan persoalan yang sama, dgn tegas, mak menafikan hasrat saya jugak, walaupun sudah ditanya adakah anda pasti dgn jawapan anda.

malam tu saya merajuk. rasanya taknak pergi mengaji. taknak ikut abah gi masjid. dan taknak buat latihan buku Math yang abah beli. oh, taknak susun jadual sekolah esok satu lagi. rasanya abcek (abd rashid muhamad) yang tolong susunkan. saya mengurung diri di bawah kerusi rotan bukan sofa di ruang tamu. malam tu, mak datang dan bagitahu. mak dah call cikgu, dan siap bayar lagi rasanya. samaada dia bagi duit kat saya ber-stapler suruh bayar esok or dia dah bayarkan siap2, memori saya tak berapa nak catch up dah. "nanti mak kemaskan beg kat along." oh. sungguh sentap okay. saya tak rasa angah tahu sebab dia x mumayyiz lagi masa ni. ateh (husnaghazali) lagi lah sebab dia pakai cawat lagi. and the rest is history. sebelum naik bas, mak bagi duit rm 50. buat belanja katanya. padahal, makan/minum, penginapan semua dh termasuk dalam yuran lawatan, sentap kuasa dua lagi. so, saya balas dengan beli hadiah kat adik2. and beli makanan kt mak abah. and saya xbeli apa2 pun kat saya konon2 sebab saya dh diberi hadiah dengan bawak diri ke Melaka. dan itulah hadiah pertama saya, untuk adik2 saya. duit lebih saya siap bawak balik lagi. hahahaha. saya sungguh comel.

--------------------------------------------------------------------------------------

#abah dan mak yang along sayang.
berbanding adik2 lain. along adalah anak yg dinanti2 dgn penuh debar kan? along tahu, mesti mak abah cuak/takut bila nak sambut kelahiran along. first baby lh katakan ye dak? hahaha. along suka/syukur jadi anak sulung kepada mak abah taw, (walaupun along-lh yang pertama dipenjara di asrama, yang pertama kenal erti beli hadiah kt orang, yang pertama kena mengalah, dll) sebabnya. kita adalah orang yang paling banyak kenangan compared to angah, ateh, acik (najianghazali), alang, uda (anasghazali), kakak&abang (hafizah&hafizi), anjang (amalinghazali) dan adik (naqeebghazali).

#abah dan mak yang along rindu.
disebabkan banyaknya masa yang menjadi milik kita bersama, peluang utk along dapat dosa atas sebab kegagalan jadi anak soleh jugak makin banyak. compared to adik2 lain, mesti nisbah dosa berkadar terus dgn masa kan? jadi, atas sebab berikut, along amik kesempatan di sini, nak mintak maaf sungguh2, andaikata ada ucapan, karangan, ukiran, goresan di kereta, lukisan di dinding bilik, bakaran buku Muslimah drp edisi Jun1995, keratan pokok jambu, pecahan paip sepertimana di atas, dan seumpamanya yang memungkinkan terhalangnya belas kasihan Illahi terhadap usaha along meraih syurga Dia. macam dlm cerita alqamah tu. waaaaaa. taknak taknak taknak.

#abah dan mak yang along cinta.
cinta seorang guru Pasti dan pemuda PAS yang kerja kilang Plywood, 24 tahun dahulu, telah me'wujud'kan along adik beradik hari ini. cinta yang Allah perhati. cinta yang Allah atur. daripada moto Honda C70, kereta Nissan, van Vanette, sampailah ke proton Exora hari ini. semoga cinta kalian hari ini, sama syok macam cinta pada permulaan tempoh 24 tahun ini dan terus mekar dalam redha daripada hari ke hari. segala puji bagi Allah kerana menakdirkan along adik beradik terdiri daripada benih abah yang ditiup roh dalam rahim mak. kerana insyaAllah pasangan syurga ini, akan turut sama2 memastikan deretan anak2 mereka turut sama menghuni syurga nanti. amin Ya Allah.

irhamna, yaAllah.   

3 comments:

saya said...

Apa buat orang tacing ni?

-anonymous wakaka

Lia Irdelia said...

incek.loyer...
anda memang anak yg baik... :)

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...