insyaAllah. bersama kita berkongsi ilmu ;)

Thursday, April 5, 2012

Ke Arah Suami Super Saiya.


Bismillah walhamdulillah.

Pergh! Hidayah Allah datang lagi. Hehehe. Jarang benar saya dapat menulis sekarang. Sebabnya? Saya boleh reka beribu alasan, tapi sejujurnya, saya MALAS. Malas nak fikir topik2 untuk menulis, malas nak construct idea betul2, malas nak menulis. Saya rasa saya sangat sibuk. Sibuk tanpa buat apa2. -_-"

Hidup sebagai suami, untuk sebuah perkahwinan berusia 2bulan nak masuk 3bulan ni banyak bagi pengajaran kat saya. Dulu kalau cuti kejap je, memang kena empang air mata tengok budak2 batch balik rumah, sekarang cuti hujung minggu pun saya boleh terbang balik Ipoh. Dulu kalau stress lepas habis exam kena balik tidur, sekarang dah reti bawak rusukkiri merempit ke mana2. ^_^

Lelaki yang dah berkahwin, akan secara automatik akan dipanggil suami. Secara fitrah, suami akan dilihat sebagai 'power' sebab boleh perintah bini dia macam2. Boleh suruh buatkan sirap, boleh suruh beruskan gigi, boleh suruh suapkan choki2. Tapi, bukan semua lelaki yang dah jadi suami, menggunakan 'power' yang dia ada, dengan sebaik2nya.

Ayuh letakkan kelemahan isteri di pinggir laptop. Itu sangat-lah soal lain. Menjadi suami yang baik, syurga balasannya, Allah pemberinya. Bukan sekadar mengharapkan balasan daripada manusia semata. Suami, jawatan lantikan Allah, dan semestinya Allah-lah yang bertanggungjawab memberi ganjarannya. Tetapi, sangat ramai para suami terlupa, termasuk saya jugak -___-" astaghfirullah.

Suami terlalu memikirkan tentang tanggungjawab untuk mengubah. Bimbang peringatan Allah tentang 'kemungkinan' isteri mengheretnya ke neraka rentetan kegagalan men-tarbiyyah seorang isteri. Padahal, tumpuan untuk mendidik diri sepatutnya lebih didahulukan, supaya bebanan menuntun isteri sepanjang perjalanan akan menjadi lebih mudah. Bagaimana hebat seorang suami itu, andai dirinya tidak terdorong untuk mendidik diri, bagaimana mungkin dia mampu untuk mendidik isteri? #kenatepatdiataskepala

Kepada sekalian para suami2, dan bakal2 suami. Jom pasak niat sungguh2. Semoga dengan menjadi seorang suami yang baik ni, akan jadi 'lesen-besar' untuk kita senang2 masuk syurga nanti.sambil lepak2 goyang kaki, dengan isteri2 kita, termasuk rusukkiri saya. waaaaaaaaaaa, sungguh ohsem sekali ^_^

Semoga Allah memperkenankan :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...