insyaAllah. bersama kita berkongsi ilmu ;)

Wednesday, April 20, 2011

saya sedang mengeLAP


Bismillah walhamdulillah.

Dulu2 just boleh tgok senior2.
Hingaq depa crita.
Boss ak nih hensem, anak bru sorg, bini asyk bizi j.
Firm ak 2 besar gila, smp kdg2 ak pn sesat carik toilet.
Ceh, akak kerani 2 kerek lh, aku plajar undang2 lh, dia ap j? SPM lepas k x agknya.
Ak angkat call Dato' Seri td, dia siap puji lagi suara ak manja.
dan lain2 lg :)

dan skrg. saat ini.
ini-lah masa utk sy mengalami sndri sgala mitos2 hikayat2 senior dlu2.
ini-lah ruang utk sy bereksperimentasi dgn lapangan pilihan hati ini.
ini-lah ketika utk sy mnjadi watak utama pnceritaan.
dan skrg. saat ini.
sy di meja sbuah firma. pena sejarah di tangan utk sy nukil-kan se'comel'nya.

utk pgetahuan pembaca sekalian.
sy brsama seorang sahabat (Syaufiq) sepakat utk bernaung,
demi menimba segugus pengalaman drp firma di ibu-kota,
MOHAMED HANIPA AND ASSOCIATES.

ap yg best sgt smp sy memilih utk brada di sini?

1) sbb dia seorang PEJUANG.
-klu budak2 LAW msti akn familiar dgn kes Meor Atiqurrahman kn?
taw x sape lawyer dia? incek Hanipa Maidin.
-kbykan kes2 dia dibuat scra 'free' sbb kbyakn client2 dia org2 susah, mcm pakcik2 yg kne tipu dgn content contract, peneroka tanah yg kne rampas, org2 miskin yg kne tindas etc.

2) sbb dia pegang Lajnah Undang2 PAS Pusat.
-incek Hanipa Maidin merupakan sorg AJK PAS Pusat, yg ditaklifkan sbg pengerusi lajnah undang2. so, klu ad PAS trlibat dgn aktiviti guaman, msti akn ad dlm pgetahuan dia.
-ingt kes Nizar? dia-lh yg bwk. sman mahfuz trhdp Utusan? dia jgk yg handle. yg latest, budak skolah PAS mati mniggal kne dera dgn ustz, pn dia jgk yg kne setel.

3) sbb dia 'berfikrah'.
-pg2 before dia dtg firm, akan jd amalan dia utk bg tazkirah subuh dkat masjid surau dkat kawasan perumahn dia, (menurut staff ofis dia)
-menitik-beratkan soal halal-haram rezeki, urusan2 yg melibatkan riba, a.k.a amalan mengkayakan lawyer smmgnya tidak akn diterima di sini.

4) sbb dia budak UIA jgk dlu.
-so, dia akn lg faham, mcmana tahap kitorang, ap yg kami belajar kt AIKOL, proses pencurahan ilmu drp barisan lecturer, makhluk-apakah-LAWSOC itu, dan sbg nya.
-recommendation drp dia, utk menghala langkah kami selepas ini sgt2 kami alu2kn, sbb dia berasal drp lembah yg sama dgn kami, n incek Hanipa, msak dgn iklim guaman masa kini.

5) sbb tmpt dia 'dekat' :p
-dekat sgt2. Giant dgn UIA jauh lg. haha. so, bila roomate klua siap2 pkul 7 sbb xnk sagkot trafik jam, sy bleh landing2, geliat2 lg. hoho.
-klu tetibe rsa pening kpala, n rsa penat lain macam, tros runner bleh balik UIA. klu org lain, kne rest dlm blik meeting, dlm stor, tp kitorang leh lepak kt blik tros. stylo x?

6) sbb tuntutan ekonomi.
-disbbkn area gombak ni agak 'hulu' brbandig tgh2 bndar, food rate dia xdlh tggi mcm tgh2 kota 2. so, sy bleh jimat.
-transportation x jd prob sgt, xyah susah2 nk sangkot dgn traffic saat pergi n pulang, xyah naik kete sbb berdua j, lgpn naik moto sma2, berapa sgt duit minyak kn?

ckuplh kipas boss. kang terbang lak dia nanti.
smoga kt sini, minat sy utk jd sorg Lawyer yg bertqwa lbih bercambah.
smoga kt sini, hayunan langkah kaki sy, akn tros kukuh, dr hari k hari.
smoga kt sini, ad byk3 mnd sy dpt blaja, n brguna utk urusan sy d hari akn dtg.
smoga kt sini, proses tarbiyyah akn tros mekar dlm diri sy, tnpa henti.

ya Allah. sesungguhnya, telah ku-rancangkan rencana hidupku.
dan Engkau-lah pemilik segala ketentuan.
semoga ketentuan Engkau, wahai Tuhan sekalian alam,
adalah yg terbaik buat diriku, hamba-Mu.

semoga Allah memberkati LAP sy n syau. :)

1 comment:

Afif Abdullah said...

ni nak suruh aku buat LAP kat tmpt ni gok r ni...fine..nanti aku consult ummi and aboh aku...;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...