insyaAllah. bersama kita berkongsi ilmu ;)

Sunday, August 14, 2011

Bengang tak agak-agak?


bismillah walhamdulillah.

apa agaknya yg kita rasa.
bila dah penat2 buat something. yg dijanjikan balasan.
tp it's end dgn kita x dpt apa2?

mak janji nk beli PS2 kalau dpt no1 exam.
tp lepas dpt no.1, mak x beli kn pun sbb bapak xdpt bonus.
msti r rasa nk jadi HULK kn?
penat2 meniru member separuh nyawa. xdpt PS2 lak, bengang bhai!

awek janji nk teman tgok Zookeeper klu tolong bayarkn saman dia.
nk buat camna. kang x bayar, xleh check result pulak dia.
n lepas diet-kn wallet slim beli kt uptown 2.
awek xnk tengok pulak. konon2 sbb alahan tgok Gorilla.
msti r rasa mcm nk start blaja ckp indo, nk adjust cewek KLCC kn.
sia2 buat muka tebal cm Dunlop nk appeal pnye pasal. bengang bhai!

TAPI.
sama ke degree x puas hati kita.
klu Rasulullah dh janji. dengan puasa btol2,
dosa2 kita yg berkapal2 sblom2 ni.
akan diampunkn ALLAH.

"Sesiapa berpuasa pada bulan Ramadhan dalam keadaan beriman dan kerana menuntutkan keredhaanAllah s.w.t., nescaya diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu."
(Rujuk: Al-Targhib II:206)

dlm kita layan2 movie sbb boring kt rumah.
dlm kita turun baazar tiap2 petang g segarkn mata.
dlm kita tgh part-time sbb nk carik duit raya.
pernah tak kita muhasabah sket?

BERKUALITI TAK PUASA KITA NI?

btol k puasa jenis camni yg Allah nak?
klu x btol, klu x brkualiti,
akan sempat lg k kita nk tempuhi Ramadhan lain lpas2 ni?
utk dpt apa yg baginda Rasul dh janji. keampunan Allah.

dan separuh kita berpuasa.
penat2 bangon sahor 4-5 pg.
penat2 tahan korek hidung tgh2 hari.
penat2 berlapar-berdahaga spjg hari.

رُبَّ صَائِمٍ حَظُّهُ مِنْ صِيَامِهِ الجُوْعُ وَالعَطَشُ

“Betapa banyak orang yang berpuasa namun dia tidak mendapatkan dari puasanya tersebut kecuali rasa lapar dan dahaga.” (HR. Ath Thobroniy dalam Al Kabir)

agak2 bengang tak kita?
kalau kita tergolong dlm group nih?
Nauzubillahi min zaalik.

supaya kita tidak dibelenggu 'bengang' sbb silap sndri.
supaya kita tak menyesal kt padang Mahsyar nnti.
jom! sama2 kita FIGHT supaya puasa kita dterima Allah.
n kita dpt apa yg dijanjikn. utk org2 yg puasa.
------pengampunan Allah atas dosa2 silam kita------


wallahua'lam. semoga Dia memberkati.

5 comments:

Norzam Nabilah said...

jom kta sma2 fight dptkn puasa yg berkualiti ;)

izzatghazali said...

aja2 cik nab :)

Lia-De-Pinky-Leo said...

fight! :)

dia.kata said...

Lia!

ni apsal ajak org gaduh ni?

:)

buyat(bebola tomato) said...

hahaha. ajak orang gaduh plak da.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...