insyaAllah. bersama kita berkongsi ilmu ;)

Sunday, April 18, 2010

R.I.N.D.U yang menyakitkan!!

Bismillahi walhamdulillah~

Bangkit daripada tidur, tersentak dari sebuah pembaringan. Terasa kekosongan sangat2 menguasai diri. Teratak E2.1 yang kebiasaannya riuh dengan sorak-sorai Raafiq, Yus n Cham pada waktu2 sebegini sangat ku damba. Siang hari yang menjelma membuat aku takut, kesepian sangat terasa sebenarnya. Koleksi kelas n tutorial, kesibukan sbg anggota Lawsoc, waktu main wajib di court Bilal, sahabat librarian di malam hari, dan hari dihabiskan di pangkuan E2.1 kembali. Rutin hidup yang sangat xbest tapi sangat dirindu sekarang.

Pagi menjelma, kalau dulu Ustaz Hamid atau Dr Aziz Bari akan menanti di kelas, ICL? kalau masuk lewat mmg silap besar r, Ustaz sgt kenal muka sorang2, n kalau Consti lak, Raafiq and Yus akan menjadi teladan utama. Kalau diorang still terbongkang pada waktu ala2 kecederaan, nescaya peratusan aku akan terbongkang sama adalah 88%. Lebih2 lagi, kalau xd proposal kne submit kt ofis. Menjerit dalam toilet menahan kedinginan pagi yang menyiram subuh, kegigihan usaha mengejutkan sahabat2 bangun. Rasa rindu utk dikejutkan Cham, yang macam ala2 ketuk kt locker j, rindu utk mengejutkan Cham sambil usha pose seksi peluk bantal busuk. Tp, 2 dulu, sebuah SEJARAH utk realiti hari ini.

Lawsoc? Kalau ada waktu senggang j, mesti ‘adik’ g Lawsoc, xksah r sama ada setakat nak carik paper n kutuk berita or setakat sakat Ucu n kak Yang. Rindu bila Zamir masuk n offer makanan time hari2 aku x puasa. Rindu saat mengadu apa2 kat kak Lang n kak Anjang.Rindu nk tgok Judin bkak website MU time meeting. Rindu nak dengar ayat2 besh Husaini bila conduct meeting. Adik masuk office semalam. Sayu sangat. Sepi dari keriuhan kita. Lepas sapu2 sampah sikit, adik terus balik. Seyez rasa macam nk menangis j. Adik harap, masih ada masa utk kita bersama pasni. Amin~

Petang hari pun tiba. Emi mesti datang kt E2.1, n ulang ayat yang sama tetiap petang, “main tak?”. Yus mesti kena kejut ngan Emi sebab asyik tidoo j tym kitorang nk turun maen. Raafiq sibuk call bdak2 Siddiq n Dzia’s geng utk ckupkan korum. Maen di petang hari cmni sgt merupakan moral obligation. Kalau x turun sorang, mesti da x sdap maen. N masalah disiplin seperti biasa akan terulang lagi. Cham n Arm da siap2 joging pusing2 court, kitorang baru j sampai. Kalau x pukul6, confirm xd kick-off lagi. N arini, ak g bwt gile pusing2 court. Takde orang pon, berseorang. Terbayang di hujung mata kegembiraan Cham bile skor crucial gol, siap berlari2 lagi. Belon d’air kot. Korang, ada masa lagi k utk kita main lagi pasni??

Malam menjelma, dekat2 exam. Mesti aku terus mendaftar jd geng Library. Suasana kt bilik, xmemaksa ak study. Even Raafiq bley maen Footbal Manager sambil bacer Criminal, Yus tgok movie sambil bwt nota ICL, Cham pun sgt bleh conteng2 lecture note Usul Fiqh dy tym online, tp Eee sgt berbeza. Kalau mengadap laptop, 91% aku xdapat study. So, ak g r library. Rindu nk menyaksikn pertempuran Syed vs Daniel yang aku pun xtaw sampai bila nk habis, nk tanya Dhue yang juga merupakan proksi Syed, Ain yg asyik lapar n frust j menghafal case, Abg n Iena kt meja hujung, Syaza yang dok sorang2 menulis xhbis2, rindu gile korang. Waktu ak tman Kak Ha ak pjam buku kt library. Lengang sgt suasana dia. Xd pon suara2 gelak kita, sampah2 makanan yg kita buang. insyaALLAH, 6t dkat2 final exam next sem kita bwk dapur dlm library 2 ek?

Semalaman di library, aku pulang k pangkuan E2.1. Raafiq akan cakap, “pergh YB, da hbis meeting k?”. Tak boring k dia ulang ayat sama ek? Ak akn g peluk Cham yg tengah online. G peluk Yus yang nga main PES2010. Xpun kcow Raafiq yang tengah cakap phone. Semua cerita dolu2 kn? Da borink bwt keje masing2, kita bkak table lak, maen poker, time ni Arm or Haziq or Emi akn mnyibuk skali. Sapa yang kalah, kene gelak2 rmai2, bwt Nescafe k, aduh YaAllah, meriah btol sbuah kenangan kn? Dekat2 nk tidur, Yus akan bermurah hati, g tutup lampu sume org, n Raafiq akan melilau kt bilik Cham memastikn yang dia da tido. Bile ‘Good Night’ Yus da berbunyi. Masing2 akan hanyut dgn aktivit masing2.

Dan inilah hidupku, ceritara seorang izzatghazali. Biasa2 j kn? Tp, it’s priceless. Lelaki xkn ckap dy syg org dgn mulut, ego kot, tp dgn prbuatan sgt jelas yg kita syg org. Inilah sebuah persahabatan kn? Ukhwah Fillah, Abadan Abada.. Ya Allah, rahmatilah mereka, teman2ku~

2 comments:

izzatghazali said...

erm~ sgt syg korg~

Daniel said...

aku sangat menangis ;p

esok kita dah nk blah n.....

.........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...